Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Παπούτσια με φτερά)

 

Βιβλίο: Παπούτσια με φτερά

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη

Εκδόσεις: Πατάκη

Διάκριση: Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Ένα κορίτσι ορφανό από μητέρα και με κινητικά προβλήματα, ένας πατέρας που δοκιμάζει να πνίξει τον πόνο του στο ποτό ωστόσο φιλοσοφεί και ονειρεύεται, μια άστεγη κυρία που ζει μέσα σε ένα αυτοκίνητο, μια άλλη που στέκεται βοηθός σε όσους την έχουν ανάγκη, μια κοπέλα που προσπαθεί μέσα από το θέατρο να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, παιδιά με διαφορετική καταγωγή είναι οι ήρωες του βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη. Η κυρία Λυπημένη , η κυρία Περίεργη, ο Κασίμ, η Ειρήνη, η Αθηνά.

Από τη μια μεριά το Βασίλειο των γάτων στην πραγματική ζωή όπου μαζί με τους ανθρώπους συμπορεύονται τα ζώα, από την άλλη η Πολιτεία του Βυθού σε έναν ονειρικό κόσμο όπου η μικρή Ρόζα, η κεντρική ηρωίδα, μπαίνει χρησιμοποιώντας σαν πόρτα ένα σπιρτόκουτο για να προβληματισθεί για την εξαφάνιση των γλωσσών παρέα με έναν μονόφθαλμο γάτο, τον Γκαμπίτο.

‘Όλα ξεκινούν από ένα φτερό που έφυγε από ένα πουλί κι έδωσε αφορμή στη Ρόζα να απλώσει τα όνειρά της, να δει τον κόσμο με άλλο μάτι.

Ο ρατσισμός, η ανεργία, η διαφορετικότητα, η αγάπη για τα ζώα, η σημασία της ποίησης και των παραμυθιών, η αλληλεγγύη, η ανάγκη για συντροφικότητα, οι ενδοοικογενειακές σχέσεις περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου για να συνθέσουν έναν κόσμο όπου τα προβλήματα ποτέ δε θα λυθούν εύκολα. Έναν κόσμο που μπορεί ο καθένας να αναγνωρίσει. Η ζωή έχει και το δύσκολο πρόσωπο. Εκεί όμως είναι η αγάπη, η ανεκτικότητα, η αποδοχή, ο αγώνας. Η Ρόζα παρατηρεί, προβληματίζεται, μαθαίνει, αλλάζει απόψεις. Παπούτσια με φτερά που θα κάνουν τον άνθρωπο να πετάξει δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, όμως η προσπάθεια, η κατανόηση, η αγάπη μπορούν να τον ανεβάσουν ψηλά. Την αφορμή για μεγάλα ταξίδια μπορεί να την ανακαλύψει ο καθένας, αρκεί να θέλει. Το όνειρο είναι δίπλα κι έχει πολλά χρώματα. Στο χέρι του καθενός είναι να επιλέξει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.