Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Ο ρακοσυλλέκτης γάτος μπαμ μπουμ και το φεγγάρι)

Βιβλίο: Ο ρακοσυλλέκτης γάτος μπαμ μπουμ και το φεγγάρι

Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης

Εικονογράφος: Φωτεινή Στεφανίδη

Εκδόσεις : Καλέντης

Διάκριση: Βραχεία λίστα ελληνικού τμήματος IBBY

 

Τα νιαουρίσματα είχαν σταματήσει όταν γεννήθηκε ο γάτος. Μπαμ μπουμ ακούγονταν μονάχα εξαιτίας των διαδηλώσεων και των συμπλοκών, αυτόν τον ήχο έμαθε κι εκείνος, δεν έμαθε να νιαουρίζει. Η μητέρα του δεν είχε χρόνο για αυτόν κι έτσι μεγάλωσε σε μια πλατεία της Αθήνας. Ο κόσμος του γεμάτος από χρώματα περιελάμβανε το μικρό Νικόλα που ζούσε στη μπλε πολυκατοικία, τη ρακοσυλλέκτρια Ρίνα με το πολύχρωμο καπέλο, τον κύριο Ευτύχιο που από τις λέξεις των κακών ειδήσεων μπορούσε να φτιάχνει χαρούμενα ποιήματα και το φεγγάρι που όσες φορές χρειάστηκε κατέβηκε και βρέθηκε δίπλα του. Αργότερα ήρθε κι ένας άλλος γάτος ο Μπαμ Μπαμ που έφυγε από τον πραγματικό πόλεμο κι έψαχνε το φίλο του το Τζελάλ, το μικρό προσφυγόπουλο.

Το όνομα του Χρήστου Μπουλώτη από μόνο του αποτελεί εγγύηση κι αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ο μαγικός ρεαλισμός που χαρακτηρίζει το συνολικό του έργου του είναι παρών και σε τούτο το παραμύθι –μια ιστορία από εκείνες που μαγεύουν τα παιδιά- καταγράφοντας μέσα από αυτό τη σύγχρονη πραγματικότητα της πληγωμένης Ελλάδας. Φασαρίες, διαδηλώσεις, ανέχεια, οικονομική κρίση κι ο πόλεμος λίγο μακρύτερα να φέρνει πρόσφυγες και να οξύνει τα προβλήματα.

Με λιτό ύφος, ρέουσα γλώσσα και απίθανες εικόνες και περιγραφές –τις οποίες ζωντανεύει η καταπληκτική εικονογράφηση, η απίθανη εικονογράφηση της ταλαντούχου εικαστικού Φωτεινής Στεφανίδη- το κείμενο απευθύνεται στα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα μέσα σε τούτη την πραγματικότητα- παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει άλλον κόσμο πέρα από αυτόν των προβλημάτων- δίνοντας φως, ελπίδα πραγματοποίησης ονείρων.

Μέσα σε τούτον τον γατίσιο κόσμο υπάρχει το φεγγάρι που κάνει το γατίσιο κόσμο πολύχρωμο, όπως θα πρέπει να είναι ο κόσμος κάθε παιδιού ακόμα και αυτού που μεγαλώνει μέσα σε δύσκολες καταστάσεις. Το φεγγάρι είναι η παρηγοριά, η ελπίδα για την πραγματοποίηση κάθε επιθυμίας.

Οι ήρωες του Χρήστου Μπουλώτη διακατέχονται από αισιοδοξία. Η κυρία Ρίνα δε σταματά να τραγουδά και φορά καπέλο με λουλούδια και πουλιά, ο κύριος Ευθύμης μετατρέπει τη δυστυχία σε χαρά, ο Νικόλας χαρίζει τη φιλία του, ο Μπαμ Μπουμ ζει ανεξάρτητος, μετρά αστέρια και προσφέρει τη βοήθειά του, ο Μπαμ Μπαμ δε σταματά να ψάχνει τον Τζελάλ. Ο πρωθυπουργός και η βατραχίνα του που μόνο κοάζουν δεν μπορούν να επηρεάσουν την παρέα τους.

Απολαυστικό κείμενο. Έργα τέχνης η εικονογράφηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.