Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Ο Λευκός Αξιωματικός)

Βιβλίο: Ο Λευκός Αξιωματικός

Συγγραφέας: Κυριάκος Αθανασιάδης

Εκδόσεις: Κέδρος

 

Διάκριση: Βραβείο Λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

Είναι αλήθεια πως τα παιδιά στην προεφηβική ηλικία έλκονται από ιστορίες στις οποίες είναι εμφανής ο αγώνας του καλού με το κακό, χαρακτηρίζονται από περιπέτεια και έντονη δράση και κάποιες από αυτές ανήκουν στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Το βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη «Ο Λευκός Αξιωματικός» αποτελεί τον πρώτο τόμο στη σειρά που ανακοινώθηκε και έχει σα γενικό τίτλο : Οι παράξενες, εκπληκτικές, διαπλανητικές, υπεράνθρωπες περιπέτειες του Μεφίστο. Ετούτος ο τίτλος προσιδιάζει και όχι άδικα σε όλα τα προαναφερθέντα.

Ο Μεφίστο είναι ένας ξεχωριστός γάτος που όμως δεν είναι γάτος. Είναι ένας εξωγήινος που ήρθε από μακρινό πλανήτη, κανονικά έχει τη μορφή ενός γιγάντιου χταποδιού με πολλά πλοκάμια και απλά χρησιμοποιεί σαν ξενιστή το σώμα ενός γάτου για να μπορεί να κυκλοφορεί στη γη απαρατήρητος.

Όταν ο Μεφίστο συναντά τον Πασχάλη αποφασίζουν μαζί να σώσουν τη γη που κινδυνεύει.

Ο Πασχάλης είναι ένα παιδί με ειδικές ικανότητες και αυτές ακριβώς τον κάνουν κατάλληλο για την αποστολή. Ζει με τη μητέρα του η οποία ομοίως δεν έχει τα χαρακτηριστικά της κλασσικής μητέρας που όλοι έχουμε στο νου μας, αγαπά το σκάκι – κάποια στιγμή ταυτίζει τον εαυτό με τον λευκό αξιωματικό- και τα παζλ και δεν έχει άλλους φίλους εκτός από την Ισαβέλλα, η οποία με προθυμία ακολουθεί αυτόν και τον Μεφίστο στη μάχη εναντίον των κακών εξωγήινων που έχουν καταλάβει τα σώματα των γειτόνων με αποτέλεσμα όλη η γειτονιά να γεμίσει με ζόμπι, άβουλα, κατευθυνόμενα πλάσματα.

Οι ικανότητες και η συμπεριφορά παιδιών που εντάσσονται στην περιοχή του αυτιστικού φάσματος, οι σύγχρονες ενδοοικογενειακές σχέσεις, οι κοινωνικές σχέσεις, οι σχέσεις των δυο φύλων στην παιδική ηλικία, ο πόλεμος στο όνομα της απληστίας και των οικονομικών συμφερόντων κι άλλα πολλά θέματα διατρέχουν τις σελίδες του βιβλίου η ανάγνωση του οποίου παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον μικρό αναγνώστη που ανυπομονεί για τη συνέχεια και την κυκλοφορία του δεύτερου τόμου.

Με κατανοητό και προσεγμένο λόγο, ενδιαφέρουσες περιγραφές, αρκετό χιούμορ και σύντομους αλλά ζωντανούς διαλόγους ο συγγραφέας πλέκει την ιστορία του έχοντας πλήρη συνείδηση των ενδιαφερόντων της ηλικίας στην οποία απευθύνεται καταφέρνοντας να περάσει μηνύματα αφού σε πολλά σημεία οι αλληγορίες είναι εμφανείς.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.