Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Οι Κατερίνες)

Βιβλίο: Οι Κατερίνες

Συγγραφέας: John Green

Εκδόσεις: Λιβάνη 2016

Διάκριση: Winner, 2007 Michael L. Printz Honor

Ο John Green μπορεί να γίνει η χαρά του αναγνώστη που καλείται να πει την άποψή του για ένα βιβλίο.

«Οι Κατερίνες» είναι επίσης ένα βιβλίο «νεανικό», μπορούν να το απολαύσουν τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες και επιδέχεται πρώτης, δεύτερης και τρίτης ανάγνωσης.

Σε πρώτο επίπεδο διακρίνουμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία που πιάνει τον παλμό και τα προβλήματα του νεανικού κοινού. Ο 17χρονος ήρωας Κόλιν Σίγκλετον έχει «φάει άκυρο» 19 φορές στη ζωή του από 19 Κατερίνες. Για να ξεπεράσει τον πόνο της απόρριψης αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι με το φίλο του Χασάν ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποδείξει το «Θεώρημα της Υποβόσκουσας προβλεψιμότητας των Κατερινών» το οποίο θα προβλέπει το μέλλον κάθε σχέσης, ώστε να κατακτήσει κάποια στιγμή την καρδιά του κοριτσιού που ονειρεύεται. Στο ταξίδι αυτό θα γνωρίσει νέα άτομα και θα αλλάξει πολλά από όσα μέχρι στιγμής πίστευε. Με γρήγορη δράση, άψογη δομή, γλώσσα αναγνωρίσιμη στους νέους, εικόνες και περιγραφές που αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη ζωή καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη. Ποια είναι η τύχη τελικά του Κόλιν και του θεωρήματος;

Σε δεύτερο επίπεδο λόγο έχουν οι αλληγορίες. Η ιδιαιτερότητα του ήρωα (χαρισματικό παιδί- ιδιοφυία, τόσο οι γονείς όσο και ο ίδιος έχουν απαιτήσεις από τη μελλοντική πορεία), το κοινό όνομα των κοριτσιών, η ταύτιση της 1ης Κατερίνας με τη 19η, ο μοναδικός φίλος, τα «άκυρα», το ταξίδι, η αλλαγή απόψεων και πολλά άλλα παίρνουν μια διαφορετική εξήγηση. Το ζητούμενο δεν είναι η κοπέλα με την οποία θα καταλήξει ο ήρωας αλλά η αλλαγή που έρχεται με την ενηλικίωση και η κατάκτηση της αυτογνωσίας.

Στο τρίτο επίπεδο ( και μέσω της διακειμενικότητας) διακρίνεται η τέχνη του συγγραφέα που μπορεί να συνδυάζει το χιούμορ και την περιπέτεια με την αναφορά σε βαθιά νοήματα που απασχολούν τον άνθρωπο κι ακόμα με την επιστήμη (μαθηματικά), με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικά αποτέλεσμα να είναι άκρως ικανοποιητικό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.