Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Μια φλόγα στο σκοτάδι)

 

Βιβλίο: Μια φλόγα στο σκοτάδι

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφηση: Κατερίνα Ράπτη

Εκδόσεις: Κέδρος

Διάκριση: Βραχεία λίστα περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

Ήμουν πολύ μικρή, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, προς το τέλος της δεκαετία του 1960, όταν μια συγκινητική ιστορία με είχε σημαδέψει. Αν θυμάμαι καλά, επρόκειτο για ένα βιβλίο που είχε τον τίτλο «Ανν Σάλιβαν» και περιέγραφε τη ζωή και το έργο της δασκάλας που είχε μάθει στην Έλεν Κέλερ, την τυφλή και κωφάλαλη κοπέλα να επικοινωνεί με τον κόσμο. Το ανάγνωσμα εκείνο –σα βιογραφία το θυμάμαι- με έκανε να πιστέψω στην επιμονή και την υπομονή, τη δύναμη της θέλησης του ανθρώπου, το θαύμα, την αγάπη και κάθε φορά που εμπρός μου έβγαινε κάποιο εμπόδιο - από αυτά τα μικρά και καθημερινά που τυχαίνουν στη ζωή ενός παιδιού, ενός μαθητή - ερχόταν στο μυαλό μου δίνοντάς μου θάρρος. Ναι, ίσως οφείλω πολλά σε εκείνη την ιστορία που γνώριζα ότι ήταν πέρα για πέρα αληθινή, αφού έμαθα πολλά στη συνέχεια για τη ζωή της Έλεν Κέλερ.

Όταν μεγάλωνα τα παιδιά μου πολλές φορές τους μιλούσα για την Έλεν Κέλερ και τη δασκάλα της, θέλοντας να δουν και εκείνα όσα μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος. Πληροφορίες μπορούσα να βρω πολλές, άπειρα είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη βιογραφία τους, όμως δεν είχε πέσει στα χέρια μου ως τώρα ένα σχετικό λογοτεχνικό βιβλίο ελληνικής έκδοσης. Αναρωτήθηκα κάποιες φορές αν το παιδί της σύγχρονης εποχής γνωρίζει για την Έλεν Κέλερ που έγινε σύμβολο εμπνέοντας γενιές ολόκληρες, ώσπου είδα το βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη.

«Μια φλόγα στο σκοτάδι» είναι ο τίτλος και σαν υπότιτλος «Η συγκινητική ιστορία της Έλεν Κέλερ». Μέσα από την γλαφυρή αφήγησή του βρέθηκα πάλι στα παιδικά μου χρόνια. Καθαρή γλώσσα, σύντομες προτάσεις, απόσταση από προσωπικές απόψεις του συγγραφέα, παράθεση γεγονότων κατόπιν πραγματολογικής έρευνας χαρακτηρίζουν το βιβλίο και αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Η λανθασμένη τακτική των γονιών που ήταν ικανή να δημιουργήσουν ένα κακότροπο παιδί έρχεται σε σύγκριση με εκείνη της δασκάλας δίνοντας το μήνυμα ότι κάθε παιδί με ειδικές ικανότητες μπορεί να πετύχει με την κατάλληλη στήριξη. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Ράπτη εναρμονισμένη με το κείμενο.

Το βιβλίο καταλήγει με την επίσκεψη της Έλεν Κέλερ στη Ελλάδα, αναφέροντας όσα ή ίδια έγραψε περιγράφοντας όσα ένιωσε με την ανάβασή της στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

«Η ανάβαση στην Ακρόπολη συμβολίζει τις δυσκολίες που εγώ και η δασκάλα αντιμετωπίσαμε μαζί. Ενδυναμώθηκα πνευματικά για να ανέβω μια μεταφορική Ακρόπολη μέσα από το έργο μου για τυφλούς».

Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.