Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Μελάκ, μόνος)

Βιβλίο: Μελάκ, μόνος

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη

Εικονογράφος: Αχιλλέας Ραζής

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Διάκριση: Βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

Με το που παίρνει κάποιος αναγνώστης το βιβλίο στα χέρια του κατατοπίζεται πλήρως για όσα θα έπρεπε να περιμένει στο εσωτερικό του, τόσο από τον τίτλο, όσο και από την εικονογράφηση αλλά και από το οπισθόφυλλο.

«Μελάκ, μόνος», ένα κύριο ουσιαστικό με έναν χαρακτηρισμό. Απουσία ρήματος. Η εικόνα δείχνει ένα αγόρι μέσα στη νύχτα. Το οπισθόφυλλο: Ο Μελάκ. Ένα αγόρι. Μια χώρα, Πόλεμος. Το ταξίδι. Ο φόβος. Η ελπίδα. Οι ιστορίες. Τα όνειρα.

Το θέμα του λοιπόν προφανές και σύγχρονο, ένα θέμα που έχει απασχολήσει την ελληνική όσο και παγκόσμια παιδική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια και δε χρειάζεται επιπλέον συστάσεις και αναλύσεις.

Όπως κοφτά και κλιμακωτά παρουσιάζεται το οπισθόφυλλο, το ίδιο προχωρά και το ίδιο το κείμενο. Μικρή αφήγηση, σύντομες κύριες, καθαρές προτάσεις πολλές φορές μονολεκτικές. Κείμενο που προκαλεί στον αναγνώστη να κάνει τους δικούς του συνειρμούς, που τον αναγκάζει να γίνει συμμέτοχος, να συμπληρώσει μόνος όσα δεν αναφέρονται. Και μια ιστορία στα πλαίσια του εγκιβωτισμού που τονίζει τις εναλλαγές των καταστάσεων. Κάποιες φορές από το κακό βγαίνει καλό.

Κλιμακωτά εξελίσσεται και η εικονογράφηση. Ο φόβος σε μαύρο φόντο, ο πόλεμος σε γκρίζο, η φωτιά σε τρομακτικό κόκκινο, η ελπίδα σε γαλάζιο, το όνειρο πολύχρωμο. Ρεαλιστικές εικόνες που στερούνται παιδικότητας και καλά κάνουν στην περίπτωση αυτή, εικόνες που θυμίζουν ή μάλλον είναι πίνακες ζωγραφικής, άκρως υποστηρικτικές προς το κείμενο συντελούν στο συνολικό αποτέλεσμα. Πρόσωπα χωρίς ξεκάθαρα χαρακτηριστικά αλλά με τα συναισθήματα αποτυπωμένα επάνω τους.

Κείμενο και εικόνα μαζί οδηγούν τον Μελάκ, τον αγόρι του βιβλίου από το φόβο στο όνειρο, από το μαύρο στο πολύχρωμο. Ενδιάμεσα η διαδρομή. Το ταξίδι των προσφύγων δοσμένο κάτω τη φοβισμένη παιδική ματιά του Μελάκ που έχασε τους γονείς του στη φρίκη του πολέμου, που έχει την ευθύνη της μικρής του αδερφής, που κινείται προς βορράν, που ακολουθεί αγνώστους, που φοβάται.

Μια ιδιαίτερα προσεγμένη μικρή ιστορία σύντομης φόρμας με διάχυτο λυρισμό, η οποία δεν είναι από αυτές που διαβάζουν στα κρεβάτια των παιδιών προσχολικής ηλικίας οι γονείς, ή στα νηπιαγωγεία οι δασκάλες. Απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και σίγουρα σε ενήλικες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.