Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Λόγια δηλητήριο)

Βιβλίο: Λόγια δηλητήριο

Συγγραφέας: Μάιτε Καράνθα

Εκδόσεις Κέδρος

Διάκριση: Εθνικό βραβείο Ισπανίας

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο, κινηματογραφικά δοσμένο που πέρα από το εθνικό βραβείο Ισπανίας έλαβε –δικαίως- πολλές άλλες διακρίσεις. Η Μάιτε Καράνθα σε μια ιστορία που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αστυνομική και η οποία κρατά την αγωνία αμείωτη ως το τέλος, παρουσιάζει την απίστευτη περιπέτεια της δεκαπεντάχρονης Μπάρμπαρα Μολίνα η οποία έχει εξαφανισθεί από το σπίτι της και κρατείται φυλακισμένη σε ένα σκοτεινό υπόγειο για τέσσερα χρόνια.

Το μυθιστόρημα απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες και πέρα από το κύριο θέμα που είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και η ενδοοικογενειακή βία σκιαγραφεί όσα συμβαίνουν στο περιθώριο μιας πραγματικής κοινωνίας. Άψογοι χαρακτήρες, δυνατή ατμόσφαιρα, άρτια δομή ώστε να δίνονται τα στοιχεία για την εξέλιξη σταδιακά και να τονίζονται οι ανατροπές, χρήση πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης γραφής που δίνουν τη δυνατότητα αφενός να τονισθούν όσα αφορούν ο εσωτερικός κόσμο της κεντρικής ηρωίδας και αφετέρου να έρθουν στο φως όσες πληροφορίες είναι απαραίτητες για την εξέλιξη, κρατούν τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα να υποθέτει, να ανυπομονεί, να δίνει τις δικές του ερμηνείες. Η συγγραφέας καταφέρνει να τον παραπλανήσει από την πρώτη σελίδα, τον οδηγεί σε δρόμους που τον προβληματίζουν. Μέσα σ’ αυτούς συναντά πρόσωπα που έχουν το δικό τους τρόπο σκέψης και δράσης υποκινούμενα από πάθη σίγουρα όχι αποδεκτά, δυστυχώς όμως αναγνωρίσιμα. Ο καθηγητής που βλέπει με άλλο μάτι τις ανήλικες μαθήτριές του, ο κακομαθημένος νεαρός που θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να παίζει με τα αισθήματα των άλλων, η ερωτευμένη κοπέλα που μπορεί να προδώσει την καλύτερή της φίλη για τον έρωτα, η μητέρα που εθελοτυφλεί και παραπαίει ανίκανη να στηρίξει την κόρη της και δίπλα ο πατέρας κεντρικό πρόσωπο στις εξελίξεις. Ένας αστυνομικός που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί ο συνδετικός κρίκος όλων. Η ανατροπή που έρχεται στο τέλος και είναι πέρα για πέρα απρόσμενη.

Σίγουρα το βιβλίο της Μάιτε Καράνθα δεν είναι ένα ευχάριστο βιβλίο. Είναι όμως ένα από τα πιο δυνατά, ενδιαφέροντα και καλογραμμένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Μπαίνει βαθιά μέσα στην πληγωμένη ψυχή ενός παιδιού, σκιαγραφεί μια αρρωστημένη κοινωνία που δυστυχώς υπάρχει. Είναι καιρός να δούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας με άλλο μάτι ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.