Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Λυμένα Κορδόνια)

Βιβλίο: Λυμένα Κορδόνια

Συγγραφέας: Ιωάννα Φαββατά

Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη

Εκδόσεις: Πατάκη

Διάκριση: Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και υποψήφιο για την εικονογράφηση του Κύκλου του Ελληνικού παιδικού βιβλίου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα εικονογραφημένο βιβλίο από τη Θέντα Μιμηλάκη με εντυπωσιάζει. Η επιλογή των χρωμάτων, η τεχνική, η ικανότητα αποτύπωσης των συναισθημάτων στα πρόσωπα, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει το σκηνικό κάθε ιστορίας καθιστούν τις εικόνες της έργα τέχνης , μιλούν στην καρδιά των αναγνωστών και καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα και παράλληλα αναδεικνύουν και συμπληρώνουν κάθε κείμενο συγγραφέα που αναλαμβάνει δίνοντάς του φτερά να πετάξει.

Ναι, ο εικονογράφος στα παιδικά βιβλία είναι συνδημιουργός της ιστορίας, εξελίσσει την ιστορία, την πάει παραπέρα από εκεί που την έχει φτάσει ο συγγραφέας. Κι αυτό πάνω από όλα απαιτεί μεράκι, υπευθυνότητα κι οπωσδήποτε ταλέντο.

Στο εξώφυλλο του συγκεκριμένου βιβλίου ο τίτλος δεν είναι αποκαλυπτικός –και δε θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη μου- αν και η λέξη «λυμένα» είναι δηλωτική του θέματος που διαπραγματεύεται η ιστορία . Ωστόσο η εικόνα του εξωφύλλου έρχεται να προσιδιάσει επιπλέον τον αναγνώστη. Τα παπούτσια γίνονται όχημα για ταξίδια και τα λυμένα κορδόνια είναι οι ανοικτοί δρόμοι που δεν έχουν φραγμούς.

Η Σοφία του βιβλίου ονειρεύεται δρόμους δίχως φραγμούς, επιθυμεί ταξίδια που μόνο στο όνειρο θα μπορέσει να τα πραγματοποιήσει. Χρησιμοποιεί τα παπούτσια που θα της αγοράσει η νονά της σαν όχημα για τούτα τα ταξίδια.

Μέσα από το τρυφερό κείμενο της Ιωάννας Φαββατά ο αναγνώστης μπαίνει στον εσωτερικό κόσμο ενός κοριτσιού με αναπηρία, γνωρίζει τις επιθυμίες της, τον τρόπο σκέψης, τη δύναμη που διαθέτει. Μέσα στο κείμενο η Σοφία κάνει ένα μαγικό ταξίδι σε έναν συναρπαστικό κόσμο όπου συναντά έναν σκύλο, έναν λύκο, δυο αρκούδες κι έναν δράκο. Ναι, ο δράκος με όποιον συμβολισμό είναι εκεί. Παράλληλα εξαιτίας του κειμένου ο αναγνώστης κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι σε έναν κόσμο που φαντάζει άγνωστος για τους πολλούς αλλά υπάρχει δίπλα μας και αφορά άτομα με ειδικές ανάγκες. Το ταξίδι αυτό βοηθά στην ενσυναίσθηση και την κατανόηση του διαφορετικού. Παιδικά βιβλία για άτομα με αναπηρίες έχουν γραφεί πολλά, ετούτο ωστόσο παρουσιάζει το θέμα με ξεχωριστό πρωτότυπο τρόπο. Ο συμβολισμός των λυμένων κορδονιών είναι ένα εξαιρετικό εύρημα της συγγραφέως.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.