Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ)

Βιβλίο: Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ (κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος)

Εικονογράφος: Δέσποινα Καραπάνου

Εκδόσεις: Πατάκης

 

Διάκριση: Κρατικό βραβείο 2004

 

Τα τέσσερα βιβλία του ταλαντούχου συγγραφέα σε ένα τόμο. Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ, Ο στοιχειωμένος πύργος της Ούρσουλα Ντε Φλαφ, Το καταραμένο περιδέραιο της Νιαουφερτίτης και το Έγκλημα στο Τούνδρα Εξπρές είναι βιβλία που αγαπήθηκαν πολύ από τα παιδιά ώστε να κάνουν τον κεντρικό τους ήρωα, τον σκίουρο ντετέκτιβ Κορνήλιο Κρικ και τη βοηθό του την πυγολαμπίδα Μάρθα διάσημους.

Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να στήσει έναν κόσμο πολύ κοντά στην πραγματικότητα με τρόπο κατανοητό για τα παιδιά. Οι ήρωές του, τα ζώα, καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα χαρακτήρων, προσομοιάζοντας την κοινωνία των ανθρώπων. Προτερήματα και μειονεκτήματα του καθενός εκμεταλλεύονται με άριστο τρόπο έτσι ώστε να δείξουν τον αληθινό κόσμο στο παιδί αναγνώστη, το οποίο καθώς διαβάζει και με αυθόρμητο τρόπο προβληματίζεται, συγκρίνει, επιλέγει, υιοθετεί και απορρίπτει συμπεριφορές. Οι σκηνές διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο με αναφορές ωστόσο σε πραγματικά σημεία π.χ. το Νείλο.

Τα χαρακτηριστικά του κειμένου είναι η άψογη χρήση της γλώσσας που ρέει αβίαστα κρατώντας το ενδιαφέρον, η γρήγορη δράση και η δεμένη πλοκή, το ξεκαρδιστικό χιούμορ με το οποίο δίνονται γεγονότα και καταστάσεις, η ευρηματικότητα και φυσικά το μυστήριο και η αγωνία. Η λύση δεν αποκαλύπτεται με εύκολο τρόπο. Ο συγγραφέας βάζει τον μικρό αναγνώστη να υποθέσει, να απορρίψει, να εντυπωσιαστεί. Μέσα από το κείμενο περνούν πολλά θέματα και πληροφορίες ικανές να ωθήσουν το παιδί σε περαιτέρω ενασχόληση.

Η εικονογράφηση άψογη.

Μπορεί να γράφτηκε για παιδιά 8- 12 ετών ωστόσο είναι σίγουρο ότι μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα και από μεγάλους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.