Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Ιζαντόρα Ντακ)

Βιβλίο: Ιζαντόρα Ντακ

Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου

Εικονογράφος: Απόστολος Βέττας

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Διάκριση: Βραβείο εξωφύλλου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου 2017

Η Ιζαντόρα Ντακ ζει στη λίμνη των κύκνων και ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα. Παρακολουθεί τα μαθήματα χορού αλλά το σώμα της δεν της επιτρέπει να χορέψει όπως οι κύκνοι. Παράλληλα ζωγραφίζει ότι βλέπει την ώρα των μαθημάτων κι επιπλέον εξασκείται στο σπίτι της πάνω στο χορό με τον δικό της τρόπο. Έτσι ανακαλύπτει ότι θα μπορούσε να χορέψει ελεύθερη, ξυπόλυτη, χωρίς τις πουέντ και με ένα δικό της διαφορετικό τρόπο. Όμως οι κύκνοι που βλέπουν τα σχέδιά της νοιώθουν προσβεβλημένοι κι εκείνη αναγκάζεται να φύγει μακριά ώσπου τελικά συναντά κάποιες πάπιες κι ανακαλύπτει την πραγματική της ταυτότητα. Στο τέλος οι προτάσεις της για το χορό δικαιώνονται.

Το παραμύθι παραπέμπει στη ζωή και το έργο της Ιζαντόρας Ντάνκαν, της πρωτοπόρου χορεύτριας του προηγούμενου αιώνα η οποία θεωρείται μητέρα του μοντέρνου χορού και η οποία έζησε για κάποιο διάστημα στην Ελλάδα. Στο τέλος του βιβλίου μάλιστα υπάρχει σχετικό παράρτημα με το έργο και τη ζωή της.

Η ιστορία του βιβλίου χρησιμοποιεί παλιότερους μύθους από υποθέσεις όπως το ασχημόπαπο, τη λίμνη των κύκνων, το αηδόνι του αυτοκράτορα κ.α. και έτσι καταφέρνει να γίνει οικείο στα παιδιά που ούτως ή άλλως έχουν ακούσματα και εμπειρίες από αυτούς. Ακουμπά θέματα όπως η διαφορετικότητα , η ανάγκη προσαρμογής και καινοτομιών, η αξία της κατανόησης των ταυτοτήτων και η αποδοχή των προσωπικών χαρακτηριστικών, η συνεργασία, οι σχέσεις γενικότερα. Η γλώσσα είναι κατανοητή για τους μικρούς αναγνώστες ενώ το κείμενο σε κάποια σημεία γίνεται έμμετρο δίνοντας ζωντάνια, γεγονός που είναι στα θετικά των αναγνωσμάτων που απευθύνονται στις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται. Ο χορός και θέματα που τον αφορούν κυριαρχούν στις σελίδες δίνοντας πληροφορίες και επιπλέον ενισχύοντας την αγάπη για την τέχνη.

Η εικονογράφηση του Απόστολου Βέττα είναι εξαιρετική, όπως επίσης ιδιαίτερος είναι και ο σχεδιασμός του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.