Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Η οικογένειά μου και άλλα ζώα)

Βιβλίο: Η οικογένειά μου και άλλα ζώα

Συγγραφέας: Τζέραλντ Ντάρελ

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο 2015

Διάκριση: Βραχεία λίστα Κύκλου Ελληνικού παιδικού βιβλίου

Ο Τζέραλντ Ντάρελ, Άγγλος συγγραφέας, φυσιολάτρης και μελετητής της Άγριας Ζωής, ιδρυτής του Ζωολογικού Πάρκου του Τζέρσεϊ, περιγράφει στο βιβλίο τα χρόνια που πέρασε σαν παιδί στην Κέρκυρα πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο νησί αναζητώντας καλύτερο κλίμα.

Το καλογραμμένο πολυσέλιδο βιβλίο –κατάλληλο για μεγάλα παιδιά και για ενήλικες- χωρισμένο σε τρία μέρη, ανάλογα με την παραμόνη της ιδιόρρυθμης οικογένειάς του σε τρία διαφορετικά σπίτια, χαρακτηρίζεται από το ζωντανό ύφος, τις απολαστικές περιγραφές και το ιδιαίτερο χιούμορ. Ο μικρός Τζέρυ σε πρωτοπρόσωπη γραφή αφηγείται όσα τον εντυπωσίασαν εκείνα τα χρόνια, εστιάζοντας κυρίως στην επαφή του με τα ζώα. Είναι η εποχή όπου καλλιεργείται η αγάπη του για αυτά και εμπλουτίζονται οι γνώσεις του. Ο δεκάχρονος Τζέρυ, ιδαίτερα επικοινωνιακός με τους κατοίκους του νησιού, προσαρμόζεται εύκολα και διαθέτει τις ελεύθερες ώρες του στην εξερεύνηση της φύσης. Αράχνες, χελώνες, καρακάξες, νυχτερίδες, γλάροι, νερόφιδα ακόμα και σκορπιοί φιλοξενούνται στο δωμάτιό του, δημιουργώντας πανικό στην υπόλοιπη οικογένεια και απρόσμενα περιστατικά, ιδιαίτερα διασκεδαστικά για τον αναγνώστη.

Τόσο τα πραγματολογικά στοιχεία -απόλυτα δεμένα με την αφήγηση-, όσο και οι χαρακτήρες των ντόπιων τους οποίους γνωρίζει και συναναστρέφεται καταφέρνουν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του νησιού της εποχής εκείνης. Ο περίεργος ταξιτζής, ο γερο βοσκός, ένας γιατρός, μια υποχόνδρια οικιακή βοηθός, ακόμα κι ένας κατάδικος κινούνται δίπλα στα μέλη της οικογένειας και των φιλοξενούμενών τους που έρχονται από την Αγγλία. Η φιλοξενία των κατοίκων του νησιού, ο ανοιχτός χαρακτήρας τους, ο τρόπος ζωής στον ηλιόλουστο ζεστό τόπο ακόμα και τα ήθη και έθιμα έχουν τη θέση τους στις σελίδες του κειμένου, το οποίο κυρίως δίνει πληθώρα πληροφοριών για τα ζώα.

Η μετάφραση της Μαρίνας Δημητρά και Δήμητρας Σίνου ιδιαίτερα επιτυχημένη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.