Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Η άπληστη χελώνα)

Βιβλίο: Η άπληστη χελώνα

Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου

Εικονογράφος: Κέλλυ Ματαθία Κόβο

Εκδόσεις: Καλέντης 2015

 

Διάκριση: Υποψήφιο για βραβείο του περιοδικού «ο Αναγνώστης»

 

Ένα όμορφο έμμετρο κείμενο με μια υπέροχη εικονογράφηση.

Η χελώνα κι ο λαγός ζουν στον ίδιο αγρό και είναι φίλοι. Μαλώνουν και ξεμαλώνουν και κυρίως αγαπιούνται. Ο λαγός μπορεί και βλέπει ψηλά, η χελώνα χαμηλά (στην κυριολεξία και μεταφορικά). Μοιράζονται τις εμπειρίες τους και ζουν αρμονικά ώσπου η χελώνα αποφασίζει να αλλάξει ζωή. Δεν της αρκεί αυτή του αγρού, την κούρασε το στρίμωγμα στο καβούκι της και θέλει σπίτι άνετο. Φεύγει και εξελίσσεται κοινωνικά, αποκτά σιγά σιγά ολόκληρη πολυκατοικία. Στέλνει δώρα στο λαγό κι αυτός της τα επιστρέφει. Εκείνος δε χρειάζεται ούτε πατίνι, ούτε τζιπ. Κάποια στιγμή ωστόσο τα βάρη που έχει φορτωθεί η χελώνα την κουράζουν.

Η ιστορία δείχνει την απληστία του σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος έχει πέσει στην παγίδα της ανόδου από υλικής άποψης και αγωνίζεται για θέματα που του προσθέτουν βάρη και άγχος, παρά ευτυχία. Η ευτυχία χρειάζεται ελάχιστα, μπορεί να βρεθεί στον απλό τρόπο ζωής. Οι δυο χαρακτήρες (λαγός και χελώνα) καταφέρνουν να δώσουν μηνύματα στο παιδί- αναγνώστη με τρόπο αβίαστο. Μέσα στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία ο καθένας μπορεί να παρασυρθεί, να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο που δεν του ταιριάζει. Πρέπει να αξιολογούνται καταστάσεις, να μπαίνουν προτεραιότητες. Ωστόσο κάποιοι πρέπει να κάνουν λάθη για να εκτιμήσουν όσα απαρνούνται.

Η φιλία, η διαφορετικότητα, η απόλαυση των ταξιδιών, η συγχώρεση θίγονται παράπλευρα στο κείμενο. Ευχάριστος, έμμετρος λόγος, με αρκετό χιούμορ. Κάποιες ελλιπείς προτάσεις που μπαίνουν χάρη του μέτρου, συνάδουν με τον παιδικό λόγο, δίνουν στο κείμενο ταχύτητα, ενεργοποιούν τον αναγνώστη.

Η εικονογράφηση υποστηρίζει το κείμενο, συμπληρώνει, αναδεικνύει όσα δεν αναφέρονται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.