Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι)

Βιβλίο: Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι

Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη

Εικονογράφος: Μαρία Μπάχα

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2016

 

Διάκριση: Υποψήφιο για Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

 

«Τι θα ζωγραφίσουμε τώρα;» Η ερώτηση γίνεται συχνά στα μικρά παιδιά.

« Ένα σπίτι!», είναι μια από τις επικρατέστερες απαντήσεις.

Πολύ συχνά ζωγραφίζουν τα παιδιά ένα σπίτι. Χρησιμοποιούν απλές γραμμές να κάνουν πόρτες και παράθυρα και σκεπή και στο εσωτερικό του σπιτιού, βάζουν ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι, καρέκλες κι έξω λουλούδια και δέντρα και ήλιους και ποταμάκια κι ότι άλλο θεωρεί η παιδική τους σκέψη απαραίτητα.

Τι σημαίνει η λέξη σπίτι για ένα παιδί; Στο βιβλίο της Χριστίνας Φραγκεσκάκη που εικονογραφήθηκε από τη Μαρία Μπάχα, το σπίτι είναι πολλά άλλα πέρα από τέσσερις τοίχους. Σπίτι για τα παιδιά είναι ένα μέρος όπου νοιώθουν άνεση, ασφάλεια, ζεστασιά. Σπίτι μπορεί να γίνει ένα τραπέζι, κάτω από το οποίο θα δημιουργήσουν το δικό τους χώρο, (όπως δείχνει η εικόνα του πρώτου δισέλιδου), ή ένα δέντρο πάνω στο οποίο θα ανέβουν να παίξουν, να νοιώσουν αυτόνομα (δεύτερο δισέλιδο). Το σπίτι για αυτά περιέχει το κελάηδημα των πουλιών, τη μελωδία της παιδικότητας, τη μαγεία των νερών ενός ποταμού, την απεραντοσύνη ενός βουνού, τη θαλπωρή της εστίας, τη φωτεινότητα του ήλιου, τα όνειρα που υψώνονται μαζί με έναν χαρταετό.

«Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι», λένε σ’ ένα παιδί μέσα στο βιβλίο και εκείνο δεν ξέρει να ζωγραφίζει σπίτια, ξέρει όμως να κάνει πουλιά, δέντρα, δάση, ήλιους, χαρταετούς και δυο κόκκινες ομπρέλες, ποτάμια και επίσης κρεβάτια, πόρτες, δρόμους και παιχνίδια και λαχταριστά γλυκά κι όλα αυτά μαζί κάνουν ένα σπίτι. Ζωγραφίζει τελικά ένα σπίτι και πέρα από όλα τα άλλα βάζει μέσα λόγια χρωματιστά, από αυτά που χαράζουν την ψυχή.

Ένα τέτοιο σπίτι με μελωδίες, θαλπωρή, όνειρα, χρώματα και λόγια χρωματιστά δεν μπορεί να το καταστρέψει καμιά βροχή, κανένα κύμα, καμιά καταιγίδα. Μένει για πάντα στην ψυχή του ανθρώπου. Το κουβαλά για πάντα μαζί του στην ενήλικη ζωή του, είναι το καταφύγιό του και με βάση την ανάμνησή του το ξαναχτίζει όπου και όποτε χρειαστεί για να στεγάσει καινούρια όνειρα ίσως ακόμα κι έναν καινούριο κόσμο.

Mε μεγάλη τρυφερότητα, νοσταλγία, έμπνευση και λίγες, επιλεγμένες φράσεις η Χριστίνα Φραγκεσκάκη και με απίθανες εικόνες και χρώματα η Μαρία Μπαχά, δίνουν ένα καταπληκτικό βιβλίο, καθρέφτη της παιδικής ηλικίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.