Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Ένα δώρο για τον παππού)

 

Βιβλίο: Ένα δώρο για τον παππού

Συγγραφέας Ελένη Αναστασοπούλου

Εικονογράφος: Γιάννης Σκουλούδης

Εκδόσεις: Διάπλους

Διάκριση: Βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού παιδικού βιβλίου

Σε μια εποχή όπου ο θεσμός της οικογένειας δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε, έτυχε φέτος να έρθουν στα χέρια μου τέσσερα βιβλία που αφορούν τη γεροντική άνοια, τη νόσο αλτσχάιμερ και γενικότερα τα προβλήματα που αφορούν τους παππούδες. Στόχος όλων είναι να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά, να τους δώσουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καταστάσεις και παράλληλα να ενδυναμώσουν τις σχέσεις ανάμεσα στην οικογένεια.

Το βιβλίο της Ελένης Αναστασοπούλου , με τη δυνατή εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλους, καταπιάνεται με το παραπάνω θέμα με ιδιαίτερο τρόπο και μεγάλη ευαισθησία. Εδώ ο παππούς είναι αρχικά αυτόνομος και αυτοεξυπηρετούμενος , έχει δηλαδή δική του ζωή και μπορεί ακόμα να κάνει ταξίδια με τη μνήμη. Μιλά τη γλώσσα των πουλιών και στις καθημερινές του βόλτες στο σταθμό των τρένων συνοδεύεται από την Άλπμα , το περιστέρι με το οποίο συνομιλεί. Ο παππούς ήταν κλειδούχος. Με την αρχή του βιβλίου η συγγραφέας μας βάζει βαθιά στην ψυχολογία του ηλικιωμένου ατόμου. Χωρίς ιδιαίτερη αναφορά ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται τη μοναχικότητα, την ανάγκη αναδρομής στο παρελθόν, την ανάγκη για επικοινωνία αλλά και την ευγνωμοσύνη για τη ζωή. Στον παππού αρκεί που «πετά με τη σκέψη». Όταν όμως τα πράγματα αλλάζουν και «τα φτερά της σκέψης βαραίνουν», η Άλμπα αποφασίζει να απευθυνθεί στο Μάριο, τον εγγονό του παππού. Κι εκείνος σε συνεργασία με όσους αγαπούν τον παππού αναλαμβάνει να του κάνει ένα δώρο που θα ξεκαθαρίσει τη σκέψη.

Ρεαλιστική γραφή με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού. Το περιστέρι θα μπορούσε κάλλιστα να συμβολίζει διάφορα και ρόλος του δεν είναι απλά να δημιουργήσει την παραμυθένια ατμόσφαιρα που ούτως ή άλλως χρειάζεται. Το περιστέρι δείχνει να ταυτίζεται με την εσωτερική φωνή του ίδιου το παππού. Αυτή συνομιλεί μαζί του, κάνει τη μοναξιά του ανεκτή, προβλέπει όσα έρχονται, ανησυχεί, καλεί σε βοήθεια. Ενδιαφέρον κείμενο, απλό κατανοητό ύφος, σωστά δομημένη ιστορία και σωστή γλώσσα, εικόνες άλλοτε νοσταλγικές που αφορούν στο παρελθόν και δίνουν πληροφορίες στα παιδιά, άλλοτε στη σημερινή εποχή, είναι όσα χαρακτηρίζουν το βιβλίο.

Η εικονογράφηση μαγευτική, μιλά στην παιδική ψυχή κι όχι μόνο. Ρεαλιστική και ιδιαίτερα επιτυχημένη αναφορικά με το θέμα υποστηρίζει το κείμενο. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.