Βιβλία που ξεχώρισαν (Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια)

Βιβλίο: Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια.

Συγγραφέας: Δρ. Σταμάτης Κριμιζής

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Διάκριση: Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου γνώσεων 2018

 

Όταν η ανάγνωση ενός βιβλίου γνώσεων για παιδιά γίνεται απόλαυση και για τους ενήλικες.

Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, του οποίου το όνομα φέρει ο αστεροειδής 8323 (βαφτίστηκε Krimigis προς τιμήν του) κάνει τους απανταχού έλληνες περήφανους αφού είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος και διετέλεσε διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (ARL) του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Όταν μάλιστα αποφασίζει να μοιραστεί τα μαγευτικά του ταξίδια μέσω των αποστολών Voyager, Galileo, Ulysses, Cassini, New Horizons κ.α. καταγράφοντάς τα στο συγκεκριμένο βιβλίο (την επιμέλεια του οποίου ανέλαβε ο Βαγγέλης Πρατικάκης) τότε το μόνο που του οφείλουμε όλοι είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Τόσο οι εμπειρίες του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, όσο και η επιμέλεια των κειμένων του Βαγγέλη Πρατικάκη δημιούργησαν ένα βιβλίο γνώσεων που αφενός εξασφαλίζει στον αναγνώστη ένα συγκλονιστικό ταξίδι, αφετέρου του προσφέρει πλήθος πληροφοριών με κατανοητό τρόπο, πολύ διαφορετικό από εκείνο των επιστημονικών κειμένων και ανακοινώσεων. Μέσα από αυτό έχει την ευκαιρία να μάθει για την μεγάλη περιοδεία τουVoyager που αυτή τη στιγμή έχοντας περάσει από πολλούς πλανήτες στέλνοντας πληροφορίες στη γη, συνεχίζει και θα συνεχίσει να ταξιδεύει για εκατομμύρια ίσως χρόνια έξω από το ηλιακό σύστημα, το περιβάλλον στον Άρη και την Αφροδίτη (καθώς και στους υπόλοιπους πλανήτες), τους δακτυλίους του Κρόνου, τα φεγγάρια από πάγο, τις θάλασσες του Τιτάνα, τα σιντριβάνια του Εγκέλαδου, την υποβάθμιση του Πλούτωνα σε «νάνο πλανήτη».

Νομίζω ότι απορία πολλών είναι για το «είδος» των ανθρώπων που συνέβαλαν σε τούτα τα ταξίδια, φτάνοντας σε επιτεύγματα που πριν από λίγες δεκαετίες αποτελούσαν απλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Μέσα σε τούτο το βιβλίο μπορούμε να δούμε τη διαδρομή ενός παιδιού από τη Χίο, του Σταμάτη Κριμιζή, το οποίο κατάφερε να κατακτήσει το διάστημα και θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα για κάθε νέο. Με σεμνότητα, αγάπη και μεγάλη τρυφερότητα ο συγγραφέας αναφέρεται στη γενέτειρά του από την οποία ξεκίνησε για το μεγαλύτερο ταξίδι που έκανε ως τώρα ο άνθρωπος.

Νομίζω ότι το βιβλίο αυτό –που επαναλαμβάνω ότι είναι ιδιαίτερα εύληπτο από μικρούς και μεγάλους- πρέπει να διαβαστεί από όλους, να μπει μέσα στα σχολεία και στα σπίτια όλων. Προσωπικά το απόλαυσα και πρέπει να πω ότι με βοήθησε να μάθω πράγματα που αγνοούσα ή που δεν κατανοούσα στις ανακοινώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.