O Mαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Το καλοκαίρι των Αβάρων)

Τίτλος: Το καλοκαίρι των Αβάρων,

Συγγραφέας: ΒΗΣΣΑΡΙΑ ΖΟΡΜΠΑ-ΡΑΜΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ηλικία: Από 12 ετών

ΣΕΛ.: 264

Κέδρος, 2016

Βιβλιοπαρουσίαση

Αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα στη βυζαντινή εποχή. Χρόνος και τόπος ιστορικός. Πρωταγωνίστρια η Κωνσταντινούπολη, η πόλη των πόλεων. Πρόσωπα που την υπερασπίζονται και πασχίζουν να επιβιώσουν μέσα στην λαίλαπα των πολεμικών επιχειρήσεων. Καραβάνια με πρόσφυγες, εξαθλιωμένους ανθρώπους που έχασαν σπίτια και περιουσίες και παιδιά ορφανεμένα από τη λύσσα του πολέμου συρρέουν στην Πόλη. Άνθρωποι με μεγάλη ψυχή ανοίγουν τις πόρτες να βοηθήσουν και άλλοι, αιμοβόρα θηρία άλλο σκοπό δεν έχουν από το να εκμεταλλευτούν τους ανήμπορους προς ίδιον όφελος. Ένα πολύχρωμο παζλ ανθρωπιάς, αγάπης, καλοσύνης, φιλευσπλαχνίας και από την άλλη, σκληρότητας, απληστίας, μίσους συνθέτουν το σκηνικό της εποχής έτσι όπως μας το προσφέρει η Βησσαρία Ζορμπά- Ραμμοπούλου στο βιβλίο της, Το Καλοκαίρι των Αβάρων.

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος απουσιάζει σε άλλη μία εκστρατεία στα βάθη της Περσίας. Ένας ακόμα εχθρός, οι Άβαροι, προελαύνουν καταστρέφοντας τα χωριά της Θράκης. Ο φόβος οδηγεί τα τρομοκρατημένα πλήθη στην Πόλη. Εκεί, πιστεύουν ότι θα προστατευτούν μέσα στη σιγουριά των χιλιοτραγουδισμένων τειχών της. Οι Πέρσες, από την άλλη, έχουν στήσει στρατόπεδα στη μικρασιατική ακτή απέναντι από την Πόλη. Εκείνη την Άνοιξη του 626 μ.Χ. η πολιορκία είναι διπλή, από Βορρά και Ανατολή. Πείνα και δυστυχία, ζέστη και ανομβρία, φόβος και τρόμος. Στη μέση οι κάτοικοι και λίγοι νέοι υπερασπιστές, που υπό τις διαταγές του φρούραρχου της Πόλης, στρατηγού Αθανάσιου φυλάνε τα τείχη, πολεμούν καθημερινά για τη σωτηρία της Πόλης αψηφώντας την ίδια τη ζωή τους.

Μέσα σε αυτό το φρικτό σκηνικό του πολέμου, τρία ορφανά αδέρφια η Λυδία, ο Στέφανος και ο μικρότερος όλων, ο Λάζαρος βρίσκουν καταφύγιο στο μοναστήρι. Η μόλις δεκαεξάχρονη Λυδία, θα σταθεί ίδια μάνα με πρωτοφανή αυτοθυσία στα αδέλφια της και θα κάνει τα πάντα για να τα προστατέψει από κάθε κίνδυνο. Ο Στέφανος θα συμμετάσχει με γενναιότητα στις πολεμικές επιχειρήσεις παρόλο το νεαρό της ηλικίας του και θα επιδείξει απίστευτο θάρρος. «Το αμούστακο τάγμα έτρωγε σιωπηλά και λαίμαργα το φτωχικό δείπνο…Ο Στέφανος… Κουλουριαζόταν στο εσωτερικό του θωρακισμένου καλαθιού, σφράγιζε τα μάτια όσο τραμπαλιζόταν για να αποφύγει τον ίλιγγο… ήξερε τότε πως βρισκόταν ακριβώς πάνω απ’ το στόμα του δράκοντα, τον πολιορκητικό πύργο του εχθρού».

Δεν είναι μόνα τους, όμως, στο πτωχείο τα αδέλφια. Η αλλόγλωσση Λενόρ έχει κι αυτή κρυφτεί σε ένα δώμα της μονής εγείροντας πολλά ερωτηματικά για την προέλευσή της. Την ίδια μοίρα έχουν κι άλλοι μέσα στο μοναστήρι. Κάθε ημέρα της στυγνής πολιορκίας χτυπάνε όλο και πιο πολλοί κατατρεγμένοι άνθρωποι την πύλη του μοναστηριού αναζητώντας λίγη τροφή και στέγη. Η ηγουμένη απλώνει χέρι βοηθείας, δεν ξεχνά όμως να ενημερώνει τους αξιωματούχους, γιατί οι ημέρες είναι πονηρές.

Στα υπόγεια του μοναστηριού- πτωχοκομείου, εκεί που μυστικές κρύπτες, σκοτεινές διαβάσεις, αγωγοί νερού και υπόγειες στοές αποκαλύπτουν έναν άλλον μυστικό κόσμο ξεκινά το μυστήριο και η αναζήτηση της αλήθειας για τους πρωταγωνιστές.

Μια γοητευτική περιπέτεια σε ιστορικό φόντο. Ένα βιβλίο που κόβει την ανάσα με τις δυναμικές περιγραφές του. Με αναπάντεχο τέλος και πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή. Άριστη χρήση της γλώσσας με λυρισμό και βαθιά γνώση του ιστορικού πλαισίου προσφέρει μια ανάγνωση πολυεπίπεδη. Επεξεργασμένοι χαρακτήρες που γεννούν ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη, γρήγορα μεστά επεισόδια που υπηρετούν το σκοπό και το αρχικό ερώτημα: Ποιο μυστήριο καλύπτει την παρουσία της αλλόγλωσσης Λενόρ και πώς η ζωή της θα συνδεθεί με τον βυζαντινό στρατηγό Σαμωνά;

Προσφορά πολλών πληροφοριών για την εποχή εκείνη με επιμελημένο λεξιλόγιο, δοσμένων όμως με αριστοτεχνική συγγραφική δεξιότητα. Πανανθρώπινες αξίες σαν αυτές της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο σαν παντιέρες μας κουνάνε τα πολύχρωμα πανάκριβα μεταξωτά πανιά τους σε όλο το βιβλίο. Χαίρεσαι την ανάγνωσή του, γιατί έχεις ταξιδέψει με τη χρονομηχανή σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορικά εποχή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.