Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Το βιβλίο της Άιβι)

Τίτλος: Το βιβλίο της Άιβι

Συγγραφέας: ΕΪΜΙ ΕΝΓΚΕΛ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Κατηγορία: Πυξίδα (για εφήβους και ενήλικες)

Σελίδες: 336

 

Η Έιμι Ένγκελ μας χαρίζει μια περιπέτεια γεμάτη ρομαντισμό, εκρηκτικό δυναμισμό και δράση. Ένα βιβλίο απολαυστικό που δεν θέλεις να αφήσεις απ’ τα χέρια σου. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι με λίγες λέξεις:

Χρόνος: το μέλλον

Τόπος: κάπου στις ΗΠΑ.

Πρόσωπα: Έφηβοι και γονείς που κινούν τα νήματα

Πρωταγωνιστής: Ο έρωτας

Μετά τον πυρηνικό πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η επιβίωση των ανθρώπων είναι δύσκολη. Οι τυχεροί νικητές, ζουν σε μια μικρή πόλη 25.000 κατοίκων περιχαρακωμένοι μέσα από τον φράχτη με μετρημένες ζωές χωρίς τις σπατάλες και τα αγαθά του πολιτισμού. Όσοι πολίτες παραβαίνουν τους κανονισμούς με μικρά ή μεγάλα εγκλήματα εκδιώκονται με συναινετικές διαδικασίες έξω από το φράχτη όπου τους περιμένει μια αβέβαιη και πολύ επικίνδυνη ζωή με σκληρό αγώνα για την επιβίωση.

Η πρωταγωνίστρια, η μόλις δεκαέξι χρονών, Άιβι Γουέστφαλ, πρέπει να παντρευτεί τον Μπίσοπ Λάτιμερ, σύμφωνα με το πατρογονικό δικαίωμα. Το βιβλίο ξεκινά με την τελετή του γάμου τους. Μαζί με άλλα νεαρά ζευγάρια σε έναν ομαδικό γάμο χτίζουν τη ζωή τους πάνω στην ελπίδα των παιδιών που θα έρθουν να γεφυρώσουν την έχθρα, τα μίση και τις αντιζηλίες των άσπονδων εχθρών. Καλά τα έχουν σχεδιάσει οι γονείς, αλλά και οι νέοι έχουν τα δικά τους σχέδια και όνειρα κι ας έχουν περάσει πενήντα χρόνια μετά την ολέθρια καταστροφή.

Τα αγόρια της νικήτριας πλευράς ζευγαρώνουν με τα κορίτσια της ηττημένης. Έτσι, η όμορφη, ανεξάρτητη καλλονή Άιβι παντρεύεται τον γιο του προέδρου της χώρας και εχθρού της οικογένειάς της, καλοφτιαγμένο Μπίσοπ Λάτιμερ. Το μυαλό της έχει σκαλώσει στο πώς θα εξολοθρεύσει το σύζυγό της, θα δώσει τον κωδικό με τα κρυμμένα όπλα στο δικαστικό μέγαρο στον πατέρα της για να οδεύσει ακάθεκτος προς την ανατροπή του προέδρου Λάτιμερ και να αρπάξει την εξουσία. Αυτή είναι η αποστολή που της έχουν θέσει η αδελφή και ο πατέρας της, ώστε να ανατραπεί η κατάσταση. Η ίδια, στους μόλις τρεις μήνες έγγαμου βίου, πατάει στην κόψη του ξυραφιού παίζοντας πολλούς ρόλους, κόρη, σύζυγος, εργαζόμενη, νύφη του προέδρου μα κυρίως γυναίκα.

Όλη η πλοκή του βιβλίου στηρίζεται στην αμφιταλάντευση της Άιβι ανάμεσα στο πατρικό σκληρό «πρέπει» και σε αυτό που ζει στην πραγματικότητα με τον γάμο της. Ένας απρόσμενος παράγοντας θα ανατρέψει τα πάντα. Ο έρωτας ανάμεσα στους δύο νέους θα φέρει τα πάνω κάτω. Οι δικοί της δεν τα υπολόγισαν καλά. Η ανεξάρτητη Άιβι έχει το δικό της τρόπο να σκέφτεται βάζοντας τον πήχη ψηλά. Έρχεται αντιμέτωπη με αλήθειες που δεν ήταν έτοιμη να δει καθαρά και αμφιβάλλει για τις πράξεις προσώπων που την περιστοιχίζουν στη νέα της ζωή αλλά και των προσώπων της ίδιας της οικογένειάς της.

Θα τα καταφέρει η έφηβη να σπάσει την αλυσίδα της «διατήρησης της ειρήνης;». Θα προδώσει την εμπιστοσύνη που της δείχνει ο σοβαρός και ώριμος για την ηλικία του σύζυγός της, Μπίσοπ;

Έξυπνη πλοκή, προσεγμένη γλώσσα, οι χαρακτήρες δουλεμένοι σε βάθος με εμβάθυνση στις λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την ίδια την πρωταγωνίστρια απογειώνει την ανάγνωση. Ανάγνωση για ώριμους αναγνώστες.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπέτεια με συνεχείς ανατροπές και αλήθειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ένας ύμνος στον έρωτα και σε έναν κόσμο καλύτερο με δικαιοσύνη και ελευθερία στις επιλογές μας, ιδιαίτερα των νέων, σε αυτούς που ανήκει το μέλλον.

Ένα βιβλίο που δεν θες να τελειώσει καθώς φτάνεις στην τελευταία του σελίδα και ήδη αναζητάς τη συνέχειά του στον β΄ τόμο. Εκεί, που η προσωπικότητα της Άιβι θα μπει σε νέες περιπέτειες και μέσα σου βαθιά γνωρίζεις ότι θα κάνει το σωστό, θα φέρει τη δικαιοσύνη και θα δικαιώσει τα πρόσωπα που πραγματικά την αγαπούν και δεν τη χρησιμοποιούν σαν πιόνι για τη δική τους ανορθόδοξη ανέλιξη και δίψα για εξουσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.