Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Πωλείται)

Η ταυτότητα του βιβλίου

 

Τίτλος: ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Συγγραφέας: Ζέφη Συρίβλη

Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός

Κατηγορία: Εφηβική λογοτεχνία

Σελίδες: 152

 

Βιβλιοπαρουσίαση

 

Πωλείται ένα σπίτι και μαζί πωλούνται οι μνήμες των προσώπων που έζησαν μέσα σε αυτό. Πωλείται η ζωή και η παιδική ηλικία των μελών μιας οικογένειας που έζησαν στιγμές και ονειρεύτηκαν. Στον καιρό της κρίσης δεν είναι πια ασύνηθες, αλλά είναι σίγουρα οδυνηρό, όταν μια οικογένεια αναγκάζεται να πουλήσει το πατρικό σπίτι στο χωριό. Η οικονομική δυσπραγία αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να απαλλαγούν από «περιττά» έξοδα, παρόλο που αυτά κουβαλάνε μέσα τους ζωές, μνήμες και κόπια χρόνων. Αυτή τη λέξη των οκτώ γραμμάτων διάλεξε η συγγραφέας για τίτλο του βιβλίου της από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός. Μια λέξη που περιλαμβάνει μέσα της αυτό που ζούμε την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, την κρίση.

Στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση ο Γιάννης, ο γιος της οικογένειας. Ο πρωτότοκος δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ο πατέρας του αναγκάζεται να πουλήσει το αγαπημένο του σπίτι στο χωριό, τη Λιμνίτσα. Ένα σπίτι φορτωμένο αναμνήσεις, όμορφες στιγμές ξεγνοιασιάς με τους φίλους του και τον σκύλο του Άρη. Έναν παππού που αγαπά τα εγγόνια του, μια γιαγιά που ανάβει τον ξυλόφουρνο να ζυμώσει και η γεύση του ψωμιού κατακλύζει την ψυχή. Αξέχαστες διακοπές με παρέες και ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, τους πρώτους έρωτες, το δενδρόσπιτο με τα όνειρα για το μέλλον. Ο Γιάννης, όπως και κάθε παιδί στην ηλικία του, δεν μπορεί να το πιστέψει.

Η συγγραφέας χειρίζεται το θέμα με τέτοιο τρόπο, ώστε το κάνει να πονάει περισσότερο. Γιατί αυτή η οικογένεια που πρωταγωνιστεί έχει αρχές, κανόνες και ισοτιμία στις σχέσεις της. Τα μέλη της έχουν σαφείς αρμοδιότητες στον τρόπο που λειτουργούν. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών, ας λέει ο Γιάννης για τη μικρή του αδελφή τη Λουκία ότι είναι χαζή, είναι υγιείς, βασίζονται στην αγάπη και στα δύσκολα στηρίζει ο ένας τον άλλο. Υπάρχει μια όμορφη σκηνή, εκείνη που ο γιος στηρίζει τον πατέρα. Η σκηνή αυτή περικλείει ολόκληρο το νόημα του βιβλίου: «Αισθάνομαι το βαρύ χέρι του πατέρα μου να ακουμπάει τον ώμο μου. Είναι σα να θέλει να μου μεταφέρει λίγη από τη δύναμή του. Αυτόματα τεντώνω το χέρι μου να ακουμπήσω τον δικό του ώμο. Σφίγγω την παλάμη μου. Μπορώ άραγε να κι εγώ να του δώσω δύναμη; Δεν ξέρω, πάντως θέλω..».

Στα 15 μικρά κεφάλαια που εναλλάσσονται φορτωμένα μνήμες και συναισθήματα η γραφή είναι φρέσκια, ανάλαφρη με επιδέξια διαχείριση οικονομικών εννοιών και όψεων της σκληρής καθημερινότητας από τη συγγραφέα.

Ο τίτλος δεν σηκώνει ερωτήματα του τύπου «θα πωληθεί τελικά;» όσο κι αν ο αναγνώστης ευελπιστεί για ένα happy end. Το ΠΩΛΕΙΤΑΙ είναι αναντίρρητο και αδιαπραγμάτευτο. Το θέμα είναι πώς η οικογένεια το διαπραγματεύεται, πως χειρίζεται τις δυσμενείς αυτές καταστάσεις στους κόλπους της και πώς περνάει στα παιδιά ότι υπάρχουν και δύσκολες στιγμές στη ζωή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.