Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου)

Τίτλος: Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

Συγγραφέας: Ηλιόπουλος Βαγγέλης

Εκδόσεις: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Κατηγορία: Μυθιστορήματα Φαντασίας (9-18 ετών)

Σελίδες: 264

 

Από τη στιγμή που θα ανοίξεις το βιβλίο ο πρωταγωνιστής έφηβος Θωμάς γίνεται φίλος σου. Κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι στο κάτοπτρο του χρόνου μαζί του. Γίνεσαι συνοδοιπόρος του στα εύκολα και στα δύσκολα, στα αληθινά και στα ψεύτικα. Γίνεσαι αυτόπτης μάρτυρας της ενηλικίωσής του, καθώς μέσα από αυτό το κάτοπτρο θα επιτελεστεί η διαδρομή προς την αυτογνωσία και την αυτοεπίγνωση του νέου. Είναι φορές που τον τραβάς απ’ τον μανίκι να ξεφύγει από την εικονική πραγματικότητα, αλλά εκείνος δεν ακούει έτσι βαθιά χωμένος που είναι. Παίζει μόνος με όποιο τίμημα. Το παιχνίδι όμως θα γίνει επικίνδυνο όταν ο Θωμάς Q.BIT, όπως τον αποκαλούν, θα χακάρει τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών και θα γίνει «ο μικρός παγκόσμιος κίνδυνος». Θα συλληφθεί και θα ενταχθεί, με δική του πρωτοβουλία, στη Μυστική Πειραματική Ομάδα Καινοτομιών. Κι όταν, για τις ανάγκες του πειράματος, μεταφέρεται στα 1944, στα κατοχικά χρόνια στο Κλωνάρι της Πελοποννήσου με μια παρέα συνομηλίκων, τότε ο Θωμάς θα αφυπνιστεί, γιατί οι νεκροί δεν είναι πια πίστες που πρέπει να κατακτήσει με τα πλήκτρα του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να εξολοθρεύσει στη γαλακτερή οθόνη, αλλά είναι πραγματικοί άνθρωποι και η μυρωδιά του αίματος τον στοιχειώνει.

Μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας άκρως γοητευτική. Ένα πολύ όμορφο καλογραμμένο βιβλίο από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο που απευθύνεται σε εφήβους και όχι μόνο. Πολυεπίπεδο βιβλίο, που η σύνθετη πλοκή του παίζει ανάμεσα στο παρόν και στο ιστορικό παρελθόν. Αλλά και στο μέλλον, γιατί «Ευτυχισμένοι οι έφηβοι που γνωρίζουν ποιο ταξίδι ζωής θα είναι αυτό που θα τους δώσει την εμπειρία και τη δύναμη να προχωρήσουν στο μέλλον». Μεγάλη κουβέντα, αλλά τέτοιους φιλοσοφικούς προβληματισμούς θα βρει πολλούς ο αναγνώστης. Και θα χαρεί την ανάγνωση του βιβλίου.

Ένα βιβλίο με περίτεχνη αρχιτεκτονική και στέρεη δομή. Χωρισμένο σε τέσσερα μέρη με αγωνιώδη κεφάλαια που κρατούν άσβεστο το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Το θέμα ευρηματικό με μεστή γραφή, δυνατούς ζωντανούς διαλόγους και καίριες περιγραφές. Στα τρία πρώτα μέρη ο αφηγηματικός φακός στρέφεται σε όλα τα πρόσωπα του βιβλίου. Κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην πλοκή αφηγείται από τη δική του οπτική γωνία τα γεγονότα, εκφράζοντας συνάμα και το συναισθηματικό του κόσμο. Στο τέταρτο μέρος η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Θωμά τραβά την αυλαία και δίνει τη λύση.

Εννοείται ότι το απόλαυσα και το συνιστώ, γιατί θίγει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως αυτά της αποξένωσης των νέων ανθρώπων, των προβληματικών οικογενειακών δεσμών, της υπέρμετρης ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά μέσα, της πλανεύτρας εικονικής πραγματικότητας και της απεξάρτησης των εθισμένων νέων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Θέματα που ταλανίζουν τις νέες γενιές στις σύγχρονες κοινωνίες, αφορούν, όμως, όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα τους γονείς και δασκάλους. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται χωρίς ίχνος διδακτισμού παναθρώπινες αξίες σαν αυτές της ειρήνης, της γνώσης της ιστορίας μας, της αξίας της ανάγνωσης και του βιβλίου, της συνάντησης με «σημαντικούς άλλους» που αλλάζουν τη σκέψη και τη ζωή των νέων ανθρώπων κ.ά.

Αναζητήστε τον Θωμά Q.BIT. Θα γίνει και δικός σας φίλος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.