Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Η Πτώση του 5)

Η ταυτότητα του βιβλίου

Τίτλος: Η Πτώση του 5

Συγγραφέας: Πίττακους Λόρ

Μετάφραση: Λένα Ταχματζίδου

Επιμέλεια: Μαρία Σεβαστιάδου

Εκδόσεις: Πατάκης

Κατηγορία: Εφηβική λογοτεχνία -Περιπέτειες (8-18 ετών)

Σελίδες: 384

 

Η Πτώση του 5 είναι ένας τίτλος εφηβικού μυθιστορήματος που σου ξυπνάει πολλές σκέψεις πριν ακόμα ξεκινήσεις την ανάγνωση του βιβλίου. Ειδικά όταν η αφήγηση ξεκινά σε α΄ πρόσωπο με τον φυλακισμένο Σάμιουελ τότε που ο πατέρας του με τη βοήθεια των εχθρών του Μοντατόρι έρχεται να τον σώσει. Οι σκέψεις εξακολουθούν να είναι σε εγρήγορση σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου. Ο αναγνώστης ακολουθεί τον ήρωα στην περιπέτειά του, νιώθει την αγωνία του να επιβιώσει σε αυτόν τον επικίνδυνο και αβέβαιο κόσμο.

Μια αποστολή, μετά τον φοβερό πόλεμο στον πλανήτη Λόριαν, πρέπει να στεφθεί με επιτυχία. Τα εννέα παιδιά που επέζησαν του καταστροφικού πολέμου με τους Μογκατόρι και με τους εννέα φύλακές τους πρέπει να βρουν το χάρισμά τους. Να το εξελίξουν και να πάρουν εκδίκηση, επιστρέφοντας στον πλανήτη Λόριαν από τη γη για να τον απελευθερώσουν από τους στυγνούς κατακτητές Μογκατόρι. Από τα εννέα παιδιά, που αντί για ονόματα έχουν αριθμούς, απέμειναν μόνο έξι. Το Νο1 πιάστηκε στη Μαλαισία, το Νο2 στην Αγγλία, το Νο3 στην Κένυα. Το Νο5 πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί, αλλά όταν τον βρίσκουν, μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους Λοριανούς φίλους του.

Ένα ανελέητο κυνηγητό στήνεται ως σκηνικό, καθώς τα παιδιά αναζητούν το ένα το άλλο, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν τη μάχη. Σε κάθε βήμα τους τους ακολουθούν οι τρομεροί Μογκατόρι. Ένα από αυτά τα παιδιά, ο Τζον λέει ενθουσιασμένος μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα του βιβλίου: «Είναι πραγματικά απίστευτο να μας βλέπω όλους μαζί….Το ότι είμαστε εδώ με κάνει να ελπίζω ότι τελικά μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο». Μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας δίνονται μάχες, μάχες που έχουν δημιουργήσει ουλές στα σώματα των νεαρών, έρχονται στο φως αποκαλύψεις για το ρόλο προσώπων και μεταμορφώσεις ανθρώπων σε ζώα. Μαγικές πέτρες και σεντούκια, έντομα δολοφόνοι και τόσα άλλα παραμυθιακά στοιχεία σε ένα ταξίδι γεμάτο ανατροπές.

Ένα ακόμα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, του συγγραφέα Πίττακους Λόρι. Λέξεις κλειδιά αυτού του βιβλίου: αποστολή, επικράτηση, τηλεμεταφορά, αγώνας, χάρισμα, μάχες, διαστημόπλοιο. Κεντρικό μήνυμα: όλα είναι αγώνας, καμία εγκατάλειψη μάχης.

Τελικά αυτού του είδους τα βιβλία είναι προσεγμένα, ευρηματικά, γλωσσικά δουλεμένα κι όταν κλείνεις την τελευταία σελίδα, θέλεις να το δεις στη μεγάλη οθόνη ακόμα κι αν γνωρίζεις ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι της φαντασίας με προβολή, όμως, στο μακρινό μέλλον ίσως με εσένα πρωταγωνιστή.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.