O Mαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Η λέσχη των πεταλούδων)

Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ

Συγγραφέας: Τζάκλιν Ουίλσον

Μετάφραση: Μαίρη Γραμμένου

Ηλικίες: από 9 ετών

Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Η Τζάκλιν Ουίλσον είναι μια συγγραφέας της οποίας τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, ενώ έχουν πουληθεί πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αγγλία. Αυτή η επιτυχία της οφείλεται στην άνεση με την οποία η Τζ. Ουίλσον μιλά τη γλώσσα των σημερινών παιδιών. Δημιουργεί ήρωες με τους οποίους οι αναγνώστες μπορούν να ταυτιστούν και καταπιάνεται με θέματα σύγχρονα, κάποια μάλιστα είναι πρωτότυπα και αρκετά δύσκολα.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο «Λέσχη των πεταλούδων», οι ηρωίδες είναι τρεις αδερφές, τρίδυμες. Η Φιλ, η Μάντι και η Τίνα. Μοιάζουν σαν τρεις σταγόνες νερό, μόνο που η Τίνα είναι μια πιο μικροσκοπική και λεπτεπίλεπτη... σταγόνα. Γεννήθηκε αδύναμη, με προβλήματα στην καρδιά. Έκανε κάποιες επεμβάσεις και γενικά έχει μια εύθραυστη υγεία, κάτι που κάνει τη μαμά αλλά και τις αδερφές της να την φροντίζουν πολύ. Τόσο πολύ που κατά κάποιο τρόπο η Τίνα έχει γίνει άβουλη και υπερευαίσθητη. Κι εδώ είναι που εμφανίζεται η δασκάλα, η νέα κυρία της Β’ Δημοτικού, η κυρία Γελασίδου. Χωρίς να λέει πολλά, καταλαβαίνει πως η Τίνα πρέπει επιτέλους να ανεξαρτητοποιηθεί από τις αδερφές της και να πατήσει γερά στα πόδια της. Πώς το καταφέρνει αυτό; Την βάζει να καθίσει με το πιο... άγριο κορίτσι της τάξης, την Σέλμα. Η Σέλμα συνέχεια πειράζει και τρομάζει την Τίνα και τις αδερφές της. Όμως η κυρία Γελασίδου είναι διορατική και βάζει τα κορίτσια να δουλέψουν για ένα κοινό σκοπό. Θα φτιάξουν έναν κήπο στην αυλή για να έρθουν οι πεταλούδες. Και για να τα καταφέρουν θα πρέπει να συνεργαστούν.

Μια ιστορία γραμμένη με απλό και ευχάριστο τρόπο. Όμως θα συγκινήσει τις μικρές αναγνώστριες που ίσως νιώθουν ανεπαρκείς απέναντι σε κορίτσια ψηλά, δυνατά και δυναμικά. Η συγγραφέας, μας δείχνει μια άλλη οπτική. Το να τρομοκρατεί κάποιος τους συμμαθητές του είναι σίγουρα κακό, όμως μήπως κρύβεται κάτι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά; Μήπως η μοναξιά, η κακοποίηση στο σπίτι και η ανασφάλεια κάνουν ένα παιδί νταή; Νομίζω ναι. Τότε η υπομονή, η κατανόηση και η ευγένεια ίσως να είναι η ιδανική απάντηση σε τέτοιες συμπεριφορές.

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση όταν κάποιος μάς φέρεται άσχημα, είναι να φερθούμε κι εμείς. Όταν όμως αντιδράσουμε καλοπροαίρετα, δείξουμε κατανόηση και αγάπη, ίσως τότε τα πράγματα να αλλάξουν.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά για το πώς να συμπεριφερόμαστε σε ανάλογες καταστάσεις. Σίγουρα πρέπει ένας ενήλικας να ενημερωθεί. Εμείς, από τη μεριά μας όμως, με την αγάπη και τη φιλία μας θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι καλό. Αυτή είναι η ιδανική λύση. Κυρίως σε τόσο μικρές ηλικίες. Μεγαλώνοντας, που τα προβλήματα συμπεριφοράς γίνονται πιο σύνθετα, είναι πιο σύνθετες και οι λύσεις. Όμως σε παιδιά Β’ Δημοτικού, όπως τα παιδιά της ιστορίας, αρκεί η καλοσύνη. Γιατί με καλοσύνη και αγάπη, ένας κήπος με λουλούδια μπορεί να ανθίσει σε μια αυλή σχολείου. Κι αν το θέλουμε, αυτός ο κήπος μπορεί να γεμίσει με πεταλούδες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.