Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (ΤΟ ΤΖΑΤΖΑΛΟ)

ΤΟ ΤΖΑΤΖΑΛΟ

Τίτλος πρωτοτύπου: the Snurtch

Συγγραφέας: Sean_Ferrell

Εικονογράφος: Charles Santoso

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Πρώτη έκδοση για την ελληνική γλώσσα: Φεβρουάριος 2018

Εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Η Ρούθυ είναι ένα κορίτσι σαν όλα τα κορίτσια. Κάθε μέρα πηγαίνει στο σχολείο, κάθεται στο θρανίο της, κάνει τις εργασίες της και συναναστρέφεται τους συμμαθητές της. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Κι αυτό είναι το Τζάτζαλο που δεν αφήνει σε ησυχία το κορίτσι αλλά και όλους τους άλλους που είναι γύρω της. Όταν της μιλάει η δασκάλα, το Τζάτζαλο εμφανίζεται και τα κάνει όλα άνω-κάτω. Δεν φταίει η Ρούθυ. Το Τζάτζαλο φταίει. Στην τάξη αλλά και στο διάλειμμα κανείς δεν θέλει να είναι με τη Ρούθυ. Πετάγονται μολύβια, σκίζονται ζωγραφιές και για όλα αυτά φταίει – ποιος άλλος; - το Τζάτζαλο. Είναι τόσο δύσκολη η ζωή της Ρούθυ και το Τζάτζαλο δεν βοηθάει καθόλου. Μέχρι που μια μέρα η Ρούθυ καταφέρνει να το βάλει στη θέση του. Όχι για πολλή ώρα, όμως κάτι είναι κι αυτό.

Μια πολύ έξυπνη και διασκεδαστική ιστορία που μιλά για το «τέρας» που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Για εκείνες τις μέρες που όλα πηγαίνουν στραβά. Που γκρινιάζουμε, δημιουργούμε προβλήματα και μαλώνουμε χωρίς λόγο. Τώρα καταλαβαίνουμε πως δεν φταίμε εμείς. Υπάρχει το Τζάτζαλο που προκαλεί όλες αυτές τις συμφορές. Όλοι κρύβουμε ένα Τζάτζαλο στο τσεπάκι μας. Πόσο ανακουφιστικό είναι αυτό, μα την αλήθεια.

Οι εικόνες είναι εξαιρετικές και η μικρή Ρούθυ τόσο εκφραστική! Με λίγα λόγια που κρύβουν όμως πολλά, μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουμε αυτή την ιστορία. Η απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου εξαιρετική! Με αποκορύφωμα την απόδοση του the Snurtch σε Τζάτζαλο. Πραγματικά δεν μπορούσε να βρεθεί καλύτερο όνομα.

Εκτός από ένα απολαυστικό βιβλίο είναι κι ένα πολύ καλό «εργαλείο» για να κουβεντιάσουμε με τα παιδιά για τα συναισθήματα και τη σωστή συμπεριφορά. Πόσες φορές το παιδί δεν κάνει κάποια... αταξία κι όταν το ρωτάμε γιατί την έκανε, εκείνο απαντά με ειλικρίνεια πως δεν ξέρει... Τώρα όλοι ξέρουμε ποιος φταίει! Πώς χειριζόμαστε, λοιπόν, το Τζάτζαλό μας εκείνες τις δύσκολες μέρες που το παρακάνει;

Στο τέλος της ιστορίας αισθάνεται ο αναγνώστης απελευθερωμένος από ενοχές και ντροπές. Το μόνο που έχει να κάνει ο καθένας από εμάς είναι πολύ απλά να μπορέσει να χαλιναγωγήσει το Τζάτζαλό του για να πάει καλά η μέρα. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και αδύνατο. Πάντα βέβαια θα υπάρχουν κάποιες Τζατζαλοστιγμές. Όμως δεν πειράζει. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους. Μικρούς και μεγάλους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.