Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Ρόζα το τερατάκι)

ΡΟΖΑ ΤΟ ΤΕΡΑΤΑΚΙ

Συγγραφέας: Olga de Dios

Εικονογράφηση: Olga de Dios

Εκδόσεις: ΜΙΚΡΗ ΣΕΛΗΝΗ

 

Ένα ολόφρεσκο βιβλίο από έναν καινούριο εκδοτικό που όπως φαίνεται κάνει πολύ όμορφα πρώτα βήματα.

Η Ρόζα είναι διαφορετική. Είναι ροζ ενώ όλοι οι άλλοι είναι λευκοί. Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μεγαλόσωμη ενώ οι άλλοι μικροσκοπικοί. Γελάει συνεχώς. Δυστυχώς και σ’ αυτό διαφέρει γιατί οι υπόλοιποι δεν γελούν ποτέ. Ίσως γιατί δεν θέλουν, ίσως γιατί δεν μπορούν. Πώς να γελάσεις άλλωστε όταν αντί για στόμα έχεις ράμφος;

Πολλές οι διαφορές, λοιπόν, κι όχι μόνο στην εμφάνιση. Ο τρόπος ζωής κι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα πράγματα η Ρόζα είναι ξεχωριστός. Γι’ αυτό και μια μέρα αποφασίζει να φύγει. Όχι γιατί είναι θυμωμένη, απλά θέλει να εξερευνήσει κι άλλους κόσμους. Και τι ωραίο που είναι να ταξιδεύεις με ένα ποδήλατο ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας βουνά. Κι όταν φτάνεις στη θάλασσα, απλά να φτιάχνεις ένα χάρτινο καράβι και να τη διασχίζεις χαμογελώντας. Κι έπειτα να κάνεις το καράβι αυτό καπέλο και να συνεχίζεις…

Με αυτές τις όμορφες εικόνες και με λίγες μόνο λέξεις ακολουθούμε τη Ρόζα σε αυτό το ταξίδι της αναζήτησης. Τι αναζητά τελικά η Ρόζα; Τι είναι αυτό που θέλει να ανακαλύψει; Τίποτα συγκεκριμένο. Θέλει απλά να δει και να γνωρίσει νέα πράγματα. Δεν θέλει να αλλάξει αλλά ούτε και να βρει κάποιους να της μοιάζουν. Τι παρήγορο, μα την αλήθεια, όταν φτάνει σε έναν κόσμο χρωματιστό! Καθένας με τα προτερήματά του (και τα ελαττώματά του σίγουρα), όμως όλοι ζουν αρμονικά. Τι σημασία έχει που όλοι είναι διαφορετικοί; Ίσα – ίσα που αυτό κάνει τον κόσμο τους πολύχρωμο και ζωντανό.

Ένα βιβλίο που μιλά για τη διαφορετικότητα. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ. Με όμορφο τρόπο, χωρίς στεναχώρια και θυμούς βλέπουμε τη Ρόζα να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Αποδέχεται την ομοιομορφία των άλλων, αλλά εκείνη δεν αλλάζει. Κι όταν συναντά πλάσματα που διαφέρουν, τα εκτιμά γι’ αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

Η Ρόζα πολύ απλά προσπαθεί να βρει τρόπους να γίνει ευτυχισμένη και γίνεται γιατί τολμά να ψάξει. Κι όταν ψάχνεις την ευτυχία την βρίσκεις. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ευτυχισμένος είσαι όταν έχεις αποδεχτεί τον εαυτό σου, όταν τον αγαπάς γι’ αυτό που είναι. Αλλά κι όταν αποδέχεσαι τον κόσμο γύρω σου και παίρνεις από αυτόν τα θετικά.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμα της Ρόζας και τότε θα νιώσουμε πως ζούμε σε έναν κόσμο πολύχρωμο. Σ’ έναν κόσμο που μπορείς να είσαι ευτυχισμένος!

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 3 χρόνια Βάσω

    Από τα πιο όμορφα βιβλία που έχω διαβάσει. ...τέλεια εικονογράφηση!!!

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.