Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Παξ – Στον τόπο της καρδιάς μου)

ΠΑΞ - ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ

Συγγραφέας: Σάρα Πεννυπάκερ

Εικονογράφηση: Τζον Κλάσσεν

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Ηλικίες: από 9 ετών

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

 

Ο Πίτερ έχει ένα κατοικίδιο με το οποίο είναι πολύ δεμένος. Και δεν είναι ένα συνηθισμένο κατοικίδιο. Ο Παξ είναι μια μικρή αλεπού, που την βρήκε ο Πίτερ όταν ήταν πολύ μικρή και εντελώς μόνη. Μεγαλώνουν μαζί κι αγαπιούνται πολύ. Μια μέρα όμως ο πατέρας του Πίτερ, αναγκάζει το αγόρι να διώξει την αλεπού. Πρέπει να την αφήσει στο δάσος. Ο πόλεμος πλησιάζει και το αγόρι θα μείνει με τον παππού του γιατί ο πατέρας θα φύγει.

Έτσι, ο Παξ βρίσκεται μόνος στο δάσος. Δεν ξέρει πώς να επιβιώσει. Ξέρει μόνο να περιμένει. Κι αυτό κάνει. Περιμένει το αγόρι να έρθει πίσω να τον πάρει. Φτάνει όμως η στιγμή που η ανάγκη για επιβίωση είναι έντονη. Ο Παξ γνωρίζεται με άλλες άγριες αλεπούδες και παλεύει να ζήσει. Δεν ξεχνά ούτε στιγμή το αγόρι και περιμένει τη στιγμή που θα το ξαναδεί. Ακόμα κι όταν δένεται με την Μπριστλ και τον Ραντ, η σκέψη του είναι στον Πίτερ.

Από την άλλη μεριά το αγόρι δεν αντέχει μακριά από την αλεπού του. Το σκάει από το σπίτι του παππού για να τη βρει. Αρχίζει ένα ταξίδι μακρύ. Παρά τις δυσκολίες δεν το βάζει κάτω. Τίποτα δεν τον σταματά. Σε αυτό το ταξίδι ανακαλύπτει τον εαυτό του και βοηθά κι άλλους να βρουν τον δικό τους. Μια γυναίκα, η Βόλα, εμφανίζεται στη ζωή του και του προσφέρει αγάπη αλλά και γνώσεις. Είναι τόσο αταίριαστοι αλλά και τόσο όμοιοι. Πληγωμένοι κι οι δυο και μόνοι. Η Βόλα φροντίζει τον Πίτερ σαν να είναι η μητέρα του κι ο Πίτερ φροντίζει τη Βόλα σαν να είναι... ο γιος της.

Μια ιστορία βαθιά συγκινητική που διαβάζοντάς την γλυκαίνεις. Έξοχα μεταφρασμένη από την Αργυρώ Πιπίνη.

Δεν είχα ποτέ κατοικίδιο ζώο, αλλά πάντα ζήλευα όσους είχαν. Γιατί είναι μια σχέση αγάπης ανόθευτης, απεριόριστης. Είναι ένα δέσιμο παντοτινό. Εναλλάσσονται οι αφηγήσεις του Πίτερ και του Παξ. Έτσι μαθαίνουμε και για τους δυο ήρωες τι σκέφτονται αλλά και πόσες προσπάθειες κάνουν για να ανταμώσουν ξανά. Κι είναι τόσο συγκινητική η στιγμή της επανένωσης. Τόσο δυνατό το τέλος που βλέπουμε πώς φέρεται κάποιος που αγαπά πραγματικά.

Πέρα από τους δυο ήρωες ξεχώρισα και την Βόλα. Την αγάπησα. Σκληρή και αλλόκοτη μοιάζει στην αρχή. Είναι όμως τόσο τρυφερή. Όχι στα λόγια. Μιλά με τις πράξεις της. Τόσο πληγωμένη από τον ίδιο της τον εαυτό, που επιλέγει να ζει μόνη. Το μικρό αγόρι την αλλάζει ή πιο σωστά της θυμίζει ποια ήταν τότε. Ποια είναι τώρα.

Μια ιστορία που μιλά για τις συνέπειες του πολέμου πάνω στις ζωές των ανθρώπων. Πόσο επηρεάζει τον χαρακτήρα τους, τον κόσμο ολόκληρο. Το χειρότερο είναι πως ο πόλεμος αφήνει πληγές που δεν φαίνονται, αλλά πονάνε πολύ. Κι όταν κάτι δεν φαίνεται, συνήθως δεν γιατρεύεται κιόλας, αλλά συνεχώς χειροτερεύει και γιγαντώνεται. Μόνο αν βρεθεί κάποιος που δει την πληγή και ενδιαφερθεί, τότε μόνο υπάρχει ελπίδα για γιατρειά. Η γιατρειά της Βόλας ήταν ο Πίτερ.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.