Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους)

 

Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ

Συγγραφέας: Τζάκομο Ματσαριόλ

Μετάφραση: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

 

Μου αρέσουν οι ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Με γοητεύει να ξέρω πως αυτό που διαβάζω είναι αλήθεια. Στο συγκεκριμένο βιβλίο συμβαίνει κάτι ακόμα πιο γοητευτικό. Όχι μόνο είναι πραγματική ιστορία αλλά ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο συγγραφέας.

Ο Τζάκομο, λοιπόν, είναι ο αφηγητής. Μιλά για την οικογένειά του. Μιλά για τον αδερφό του. Όταν ήταν πέντε χρονών κι έχοντας δύο αδερφές μαθαίνει από τους γονείς του πως θα αποκτήσει επιτέλους αδερφό. Η χαρά του είναι τόσο μεγάλη γιατί επιτέλους στις ψηφοφορίες θα είναι ισοπαλία οι άντρες με τις γυναίκες. Ακόμα κι όταν μαθαίνει πως ο αδερφός του θα είναι ιδιαίτερος, δεν πτοείται. Τον φαντάζεται σούπερ ήρωα και ονειρεύεται να παίζουν μαζί και να κάνουν παρέα.

Όταν ο Τζοβάννι γεννιέται όμως, ο Τζάκομο ανακαλύπτει πως τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα ονειρευόταν. Ο Τζοβάννι είναι όντως διαφορετικός κι ίσως δεν μοιάζει ακριβώς με σούπερ ήρωα. Ο μικρός του αδερφός έχει σύνδρομο Down. Για 12 χρόνια ντρέπεται για εκείνον. Τον αγαπά, τον φροντίζει και του αφιερώνει πολύ από τον χρόνο του, όμως αποφεύγει να τον δουν μαζί του. Μόνο ο κολλητός του φίλος ξέρει πως ο Τζάκομο έχει αδερφό, κανείς άλλος.

Το να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα είναι πιο εύκολο όταν δεν βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου, όταν δεν σε αφορά άμεσα. Ο Τζάκομο φοβάται πως οι συμμαθητές του θα αρχίσουν να τον κοροϊδεύουν αν μάθουν για τον αδερφό του. Ίσως και να τον λυπούνται. Θα ξέρουν ένα αδύνατο σημείο του κι όταν πηγαίνεις σχολείο δεν θέλεις να έχεις αδυναμίες που οι άλλοι να γνωρίζουν. Έτσι είναι.

Η ιστορία της οικογένειας Ματσαριόλ είναι συγκινητική. Εντύπωση μου έκανε η συμπεριφορά των γονιών. Η μαμά δεν εργάζεται, ενώ ο μπαμπάς είναι γραμματέας σε παιδικό σταθμό. Ξεκαρδιστική η σκηνή που ο μπαμπάς συναντά έναν παλιό γνωστό, πετυχημένο επαγγελματικά, ο οποίος τον ρωτά για τη δουλειά του.

Οι γονείς έχουν αποδεχτεί την κατάσταση του Τζοβάννι, φυσικά. Τον αγαπούν πραγματικά. Δεν θα δεχόμουν κάτι διαφορετικό. Όμως έχουν έναν τρόπο να ζουν τη ζωή τους που είναι εντελώς «κουλ»! Και τους θαυμάζω απεριόριστα γι’ αυτό.

Μια ιστορία που μπορεί να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους. Τα μηνύματα τόσα πολλά!

«Όποιος δεν μας εκτιμά δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μεγαλώνει την αυτοεκτίμησή μας. Ο κόσμος κοροϊδεύει ό,τι δεν καταλαβαίνει.»

Θα ευαισθητοποιήσει τον αναγνώστη για τα παιδιά με σύνδρομο Down και θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο τους.

«Ο Τζοβάννι είναι χορός. Το πρόβλημα είναι να ακούσεις τη μουσική του. Σαν εκείνη τη φράση που αποδίδουν στον Νίτσε, που λέει: και εκείνους που τους είδαν να χορεύουν, τους πέρασαν για τρελούς εκείνοι που δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική».

Διαβάζοντας το βιβλίο, λοιπόν, ακούμε τη μουσική τόσο καθαρά που ευχόμαστε να είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά την οικογένεια Ματσαριόλ. Μια μικρή γεύση μπορούμε να πάρουμε αν δούμε ένα βιντεάκι που έχει αναρτήσει ο Τζάκομο στο Youtube με τίτλο: The Simple Interview. Αναζητήστε το και θα καταλάβετε τι εννοώ. Άλλωστε αυτό το βιντεάκι ήταν η αφορμή να γραφτεί αυτό το βιβλίο, ήταν ο τρόπος να ζητήσει συγγνώμη ο Τζάκομο στον αδερφό του. Ήταν το ευχαριστώ του προς τον Τζοβάννι που υπάρχει στη ζωή του και τη γεμίζει χαρά.

Ένα βιβλίο που δεν θα ξεχάσω.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.