Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΪ)

ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΪ

Συγγραφέας και εικονογράφος: Μπενζαμέν Λακόμπ

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Εκδόσεις: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

 

Το 1887 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Πιερ Λοτί, η Κυρία Χρυσάνθεμο. Ενώ το 1904 παρουσιάστηκε η όπερα, Μαντάμ Μπατερφλάι σε τρεις πράξεις του Τζάκομο Πουτσίνι. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τους Λουίτζι Ίλικα και Τζουζέπε Τζακόζα.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη, είναι ένα έργο τέχνης, στην κυριολεξία, που συνδυάζει στοιχεία από το μυθιστόρημα και το λιμπρέτο. Οι πανέμορφες ελαιογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, ξεδιπλώνονται σε μήκος 8 μέτρων. Μια πανδαισία χρωμάτων που μας μεταφέρει στην Ιαπωνία και σε αυτή την τόσο γνωστή ιστορία έρωτα και προδοσίας.

Ο Πίνκερτον είναι ένας νεαρός αξιωματικός που φτάνει στο Ναγκασάκι κι επισκέπτεται ένα φημισμένο τεϊοποτείο με το όνομα Ανθισμένος κήπος. Εκεί, βλέπει μια μικροκαμωμένη νεαρή γυναίκα, σχεδόν εξωπραγματική που φορά ένα ροζ κιμονό κεντημένο με γαλάζιες, μαύρες και χρυσές πεταλούδες. Θέλει να την κάνει δική του. Όπως ένα παιδί λαχταρά εκείνο το φανταχτερό παιχνίδι που στολίζει τη βιτρίνα ενός μαγαζιού, έτσι κι εκείνος θέλει να την αποκτήσει. Την διεκδικεί με επιμονή. Είναι δύσκολο να την παντρευτεί γιατί είναι γκέισα, όμως στο τέλος καταφέρνει να την… εξαγοράσει.

Εκείνη μοιάζει να τον αγαπά. Αν και την καταριέται ο ιερέας και την αποκηρύσσει η οικογένειά της, αισθάνεται ευτυχισμένη, γιατί έχει εκείνον. Τον φροντίζει με τρυφερότητα και πίστη.

Στην αρχή ο Πίνκερτον είναι γοητευμένος. Στη συνέχεια, όμως, αρχίζει να εκνευρίζεται με τον τρόπο ζωής της νεαρής γυναίκας του. Με τις εμμονές και τους τύπους που επιμένει να κρατά. Και φεύγει. Έτσι, τόσο απλά. Σαν το παιδί εκείνο που απέκτησε το παιχνίδι της βιτρίνας και αφού παίξει μαζί του, μετά από λίγο το πετά γιατί το βαρέθηκε.

Μια ιστορία έρωτα και προδοσίας που κάνει τον αναγνώστη να υποφέρει μαζί με τη Μαντάμ Μπατερφλάι. Να τριγυρνά μαζί της στον κήπο, προσπαθώντας να την παρηγορήσει.

Το τέλος, είναι συγκλονιστικό! Η γενναιότητα και η αξιοπρέπεια της νεαρής γυναίκας συγκινούν τον αναγνώστη. Αντίθετα από τη δειλία και τον υπέρμετρο εγωκεντρισμό του νεαρού άντρα που τον εξοργίζουν.

Μια ιστορία που είναι τόσο όμορφα δοσμένη μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής του Μπενζαμέν Λακόμπ. Πεταλούδες μπλε ξεπετάγονται από κάθε σελίδα (άλλωστε Μπατερφλάι σημαίνει πεταλούδα) και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παραμυθένια.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να δώσει το έναυσμα να ακούσουν ακόμα και οι πιο μικροί μαθητές στο σχολείο κομμάτια από την όπερα του Πουτσίνι. Δεν παύει όμως να είναι κι ένα κόσμημα που θα στολίσει και τη βιβλιοθήκη των ενηλίκων.

Είναι από τα βιβλία που τα κοιτάς ξανά και ξανά. Από τις ιστορίες που τις αισθάνεσαι και από τις εικόνες που χαράσσονται ανεξίτηλα μέσα σου.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.