Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Η μεγάλη απόδραση του παππού)

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Ουάλιαμς

Εικονογράφηση: Tony_Ross

Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Ο Ντέιβιντ Ουάλιαμς είναι ένας συγγραφέας που από τον τρόπο γραφής του καταλαβαίνουμε πως αγαπά τον Ρόαλντ Νταλ. Άλλωστε οι εικόνες των βιβλίων του είναι του Τόνι Ρος, στενού συνεργάτη του Ρόαλντ Νταλ. Επίσης ο Ντέιβιντ Ουάλιαμς είναι ένας συγγραφέας που αγαπά τους ηλικιωμένους και τους σέβεται. Τους κάνει ήρωες των βιβλίων του συγκινώντας μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Αυτά είναι δύο από τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον ξεχωρίζω.

Στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Απόδραση Του Παππού», ήρωας είναι ο παππούς του Τζακ. Κάποτε ήταν πιλότος στην Βασιλική πολεμική αεροπορία (όπως και ο Ρόαλντ Νταλ). Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οδηγούσε ένα Σπιτφάιρ. Ο Τζακ λατρεύει να ακούει τον παππού του να του λέει ιστορίες από εκείνα τα χρόνια. Η εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία είναι το 1983. Τότε που δεν υπήρχαν κινητά και ίντερνετ.

Από την πρώτη μας επαφή με τον παππού μαθαίνουμε πως έχει αρχίσει να ξεχνά πράγματα. Στην αρχή μικρά και μετά πιο μεγάλα. Θα φτάσει σε σημείο να ξεχάσει ποιος είναι ο γιος του. Όμως ποτέ δεν θα ξεχάσει πως ήταν πιλότος στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Κι αυτές οι αναμνήσεις γίνονται τόσο ζωντανές που αρχίζει ο παππούς να πιστεύει πως τώρα είναι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κι εκείνος είναι ένας κομψός και νέος πιλότος. Όλοι ανησυχούν και δεν μπορούν να τον καταλάβουν. Ή μάλλον σχεδόν όλοι. Ο Τζακ απολαμβάνει να μιλάει με τον παππού και να ζει μαζί του περιπέτειες. Στην αρχή αυτές οι περιπέτειες είναι στη φαντασία του, στη συνέχεια όμως γίνονται πραγματικές.

Το να προσπαθείς να γλιτώσεις τον παππού σου από τα χέρια των τρομακτικών νοσοκόμων του Πύργου του Λυκόφωτος, εδώ που τα λέμε, μοιάζει λίγο με πόλεμο.

Έχει ο Ουάλιαμς το χάρισμα, να συγκινεί περιγράφοντας αστείες και κωμικοτραγικές καταστάσεις. Η αγάπη που αισθάνεται ο μικρός Τζακ για τον παππού του είναι μεγαλειώδης. Κι όταν αγαπάς κάποιον τόσο πολύ, εκείνος δεν πεθαίνει ποτέ. Είναι ένα βιβλίο που μιλά για πολλά. Για τον πόλεμο, τα γεράματα, την εγκατάλειψη. Και μιλώντας για αυτά ανάμεσα από τις γραμμές διαβάζουμε για την αγάπη και την απώλεια.

Το τέλος είναι τόσο ευαίσθητο που μας ταξιδεύει ψηλά, ψηλά και μακριά και πετάμε μαζί με τον παππού ανάμεσα στα αστέρια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.