Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Η ΕΛΛΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ)

Η ΕΛΛΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

Συγγραφέας: Καθ Χάου

Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Σοφία Παρασκευοπούλου

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η Έλλα είναι ένα κορίτσι ντροπαλό που δύσκολα κάνει φιλίες. Τώρα που πηγαίνει σε καινούριο σχολείο νιώθει πολλές φορές πως είναι στο περιθώριο. Της λείπει η παλιά της ζωή, το παλιό της σχολείο και η παλιά της φίλη η Γκρέις, που από ότι φαίνεται ίσως και να μη στεναχωριέται όσο η Έλλα.

Της λείπει πολύ και ο μπαμπάς της. Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με ένα μικρό γράμμα προς εκείνον. Από την αρχή καταλαβαίνουμε πως ο μπαμπάς της ζει μακριά. Όσο προχωρούν τα κεφάλαια μαθαίνουμε περισσότερα για το λόγο της απουσίας του. Όπως μαθαίνουμε και για την Έλλα και το έκζεμα που έχει στα χέρια. Μοιάζει το δέρμα της σαν να είναι θυμωμένο. Μήπως είναι και η Έλλα θυμωμένη ή μήπως είναι λυπημένη; Μερικές φορές αυτά τα δυο συναισθήματα σαν να μοιάζουν.

Η Έλλα κολακεύεται όταν το πιο δημοφιλές κορίτσι της τάξης την καλεί σπίτι της. Γι’ αυτό και παρασύρεται και της αποκαλύπτει το μεγάλο της μυστικό. Κι όχι μόνο. Κάνει πράγματα που δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα της. Προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά ενός άλλου κοριτσιού, της Μόλι, χωρίς να συνειδητοποιεί πως πρέπει να σεβόμαστε τα μυστικά των άλλων, όπως θέλουμε και οι άλλοι να σέβονται τα δικά μας.

Μια ιστορία ενηλικίωσης με μια ηρωίδα που δεν ξεχνιέται. Η Έλλα περνάει δύσκολα και προσπαθεί να κρατηθεί από φίλες που ίσως να μην είναι και τόσο καλές. Ευτυχώς που υπάρχει και το κινητό της για να βγάζει φωτογραφίες. Είναι ένα χόμπι που αγαπά η Έλλα και μοιάζει να έχει ταλέντο.

Πολλές οι συγκινητικές στιγμές στην ιστορία. Κάθε οικογένεια έχει τα προβλήματά της κι είναι ενδιαφέρον να βλέπεις πώς τα αντιμετωπίζει ο καθένας αναλόγως με τον χαρακτήρα του. Άλλοι κλαίνε κι άλλοι το ρίχνουν στη δουλειά.

Είναι αισιόδοξη ιστορία γιατί μιλά για τη συγχώρεση και για τη δεύτερη ευκαιρία. Θα βοηθήσει τους αναγνώστες να κοιτάξουν λίγο μέσα τους αλλά να κοιτάξουν πιο προσεκτικά και έξω τους. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που τους περιτριγυρίζουν, φίλους και γονείς. Ας μην τα θεωρούμε όλα δεδομένα.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ιστορίας όταν ένα φιλί κι ένα χάδι καληνύχτας κάνουν ένα κορίτσι να κλάψει.

Προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβαστεί και από μεγάλους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.