Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ)

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

Συγγραφέας: Μαρκ Τουέιν & Φίλιπ Στεντ

Εικονογράφηση: Έριν Στεντ

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

 

Το 1880 στο Παρίσι, ο Μαρκ Τουέιν, μετά την εργασία του καθόταν στον καναπέ για να καπνίσει το πούρο του. Όταν έχεις τρεις κόρες όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να ηρεμήσεις. Κι όταν είσαι ο Μαρκ Τουέιν είναι δυνατόν να μη σου ζητάνε ιστορίες τα παιδιά σου; Τα κορίτσια του, λοιπόν, άνοιγαν ένα περιοδικό και το ξεφύλλιζαν ώσπου έβρισκαν μια εικόνα που θα ήταν η έμπνευση για την ιστορία. Ένας σκελετός ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η ιστορία. Κι ήταν μια ιστορία που κράτησε πέντε βράδια τουλάχιστον. Μια ιστορία που πιθανόν να έκανε εντύπωση και στον ίδιο τον αφηγητή γιατί την κατέγραψε ως ένα σημείο στο ημερολόγιό του.

Αυτή την ιστορία ανέθεσαν στον Φίλιπ Στεντ να τη συνεχίσει και στην Έριν Στεντ να την εικονογραφήσει. Δύσκολο το έργο του συγγραφέα. Το αποτέλεσμα όμως είναι εξαιρετικό. Ο Φίλιπ Στεντ συνομιλεί με τον Μαρκ Τουέιν ο οποίος του αφηγείται την ιστορία. Έξυπνο χιούμορ, υπαινικτική γραφή και μια λεπτή ειρωνεία που εντυπωσιάζει.

 

Ο ήρωας της ιστορίας είναι ο Τζόννυ, ένα κακότυχο αγόρι, με έναν κακό παππού. Υπάρχει κι ένα μελαγχολικό κοτόπουλο με ένα παράξενο όνομα. Το λέγανε Η Λοιμώ και η Λιμώ. Ίσως παλιά να υπήρχαν δύο κοτόπουλα που τα έλεγαν Λοιμώ και Λιμώ, αλλά τώρα είναι μόνο ένα και αυτό είναι το όνομά του.

«Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχουν πολύ περισσότερα κοτόπουλα απ’ όσα φαντάζεσαι, αλλά η καλοσύνη που βγαίνει αυθόρμητα είναι το πιο σπάνιο απ’ όλα τα πουλιά».

Συμβαίνουν πολλά. Ο Τζόννυ πεινάει και κάτι περίεργοι σπόροι ίσως να είναι η λύση. Τα ζώα μιλάνε αλλά πολλές φορές το καλάθι με τα λόγια μένει χωρίς πάτο. Τι καλά που θα ήταν κάποιες φορές αυτά που λέει ο Τζόννυ, να τα λέει η ανθρωπότητα και να τα εννοεί... Πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος, χωρίς δράκους και γίγαντες, χωρίς βασιλιάδες και σκυφτούς ανθρώπους.

Μια ιστορία συγκινητική, ποιητική αλλά και τόσο αστεία που ξαφνιάζει. Ήρωες που μένουν στο μυαλό του αναγνώστη. Τόσο ζωντανοί που θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν σε πολλές ακόμα ιστορίες και να τις κάνουν το ίδιο ενδιαφέρουσες. Η βασίλισσα που πλέκει και μιλά τόσο ήρεμα και γλυκά στο αγόρι, η τυφλή και τόσο αδύνατη γριούλα που δεν έριχνε σκιά...

Μαγεμένη και γοητευμένη με τη γραφή του αγαπητού Μαρκ Τουέιν, θα ξαναδιαβάσω άμεσα κι άλλα δικά του βιβλία: Τομ Σόγιερ και Χακ Φιν. Η κόρη του, η Σούσυ Κλέμενς, είχε ευχηθεί: Πάντα ήθελα να γράψει ο μπαμπάς μου ένα βιβλίο που να αποκαλύπτει κάτι από τη στοργική, πονετική φύση του.

Και μόνο η επιλογή του ψευδώνυμού του δείχνει κάτι για την προσωπικότητα του συγγραφέα. Τον αγάπησα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.