Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ)

ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Συγγραφή και εικονογράφηση: Αδερφοί Φραν

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Από την πρώτη παράγραφο καταλαβαίνουμε πως ο παππούς δεν υπάρχει πια ως φυσική παρουσία. Μαθαίνουμε επίσης πως αγαπούσε τη θάλασσα, όπως την αγαπά και ο εγγονός του, ο Φιν.

“Ο Φιν ζούσε κοντά στη θάλασσα, και η θάλασσα ζούσε κοντά του”.

Όπως ο παππούς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του μικρού Φιν, έτσι και η θάλασσα παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του μικρού αγοριού.

Τη μέρα λοιπόν που ο παππούς θα γινόταν ενενήντα χρονών, ο Φιν αποφασίζει να τον τιμήσει. Με ποιο τρόπο; Φτιάχνει μια βάρκα για μακρινά ταξίδια. Μια βάρκα που μοιάζει με αυτή που είχαν σχεδιάσει μαζί και μετά από έναν σύντομο υπνάκο, το ταξίδι ξεκινά.

Το κείμενο συνοδεύουν εικόνες μαγικές. Εικόνες που λένε περισσότερα από τις λέξεις για όλα αυτά τα θαυμαστά που βλέπει ο μικρός Φιν στο ταξίδι του. Σύννεφα που μοιάζουν με ελέφαντες, άγκυρες, και πολλά ακόμα.

Πανέμορφη η εικόνα από τις Βιβλιοθήκες Νήσους, όπου κουρνιάζουν βιβλιοφάγα πουλιά.

Ο Φιν συναντά ένα μεγάλο, χρυσό ψάρι που νομίζω πως μοιάζει πολύ με τον παππού του. Με την καθοδήγησή του, φτάνει εκεί που λαχταρούσε. Στο μαγικό μέρος όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό. Στο μέρος που έλεγε ο παππούς στις ιστορίες του. Στο μέρος, δηλαδή, που ο Φιν ίσως να μπορέσει να τον συναντήσει και να του πει αντίο.

Μια όμορφη και υπαινικτική ιστορία που μιλά για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αλλά και για όλα αυτά που αφήνει πίσω του φεύγοντας. Όταν κάποιος που αγαπάμε φεύγει για πάντα, μας αφήνει έναν ολόκληρο θησαυρό που αν τον φυλάξουμε στην καρδιά μας δεν θα αισθανθούμε ποτέ μόνοι.

Ένα βιβλίο που το διαβάζεις ξανά και ξανά και κάθε φορά ανακαλύπτεις κι άλλα πράγματα στις εικόνες και στις λιγοστές λέξεις. Η αφήγηση έχει πολλά επίπεδα και το παιδί αναγνώστης, ανάλογα με την ωριμότητά του, θα μπορέσει να συλλάβει σιγά - σιγά όλα τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι αδερφοί Φραν.

Κάθε μέρα είναι ωραία μέρα για ταξίδι. Κάθε μέρα είναι ωραία μέρα για να θυμόμαστε τους ανθρώπους μας που ζουν στο σημείο που η θάλασσα συναντά τον ουρανό.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.