Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία από όλο τον κόσμο (Είσαι ένα θαύμα)

ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ

Τίτλος πρωτοτύπου: Were all wonders

Κείμενο και Εικονογράφηση: R. J. Palacio

Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο

Έτος έκδοσης: 2017

Εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μετά την επιτυχία που είχε το βιβλίο «Θαύμα», αλλά και η συνέχεια «Ο Όγκι & εγώ», η Raquel J. Palacio έγραψε και εικονογράφησε το «Είσαι ένα θαύμα». Με αυτό τον τρόπο παιδιά μικρότερης ηλικίας θα γνωρίσουν τον Όγκι.

Ο Όγκι θα μπορούσε να είναι ένα συνηθισμένο αγόρι. Όπως όλα τα δεκάχρονα αγόρια κάνει ποδήλατο, παίζει μπάλα και τρώει παγωτό. Όμως αν και κάνει τόσα φυσιολογικά πράγματα, αν και νιώθει φυσιολογικός και συνηθισμένος, δεν είναι. Κι αυτό γιατί δεν τον βλέπουν οι άλλοι έτσι. Όποιος τον κοιτάζει τρομάζει, κλείνει τα μάτια του, αποφεύγει να τον ακουμπήσει, αηδιάζει. «Εξωγήινος, τέρας, φρικιό», είναι λίγα μόνο από τα ονόματα που του δίνουν.

Είναι τόσο δύσκολο να πρέπει να μάθεις να ζεις έτσι. Να μην ταιριάζει το έξω σου με το μέσα σου. Ο κόσμος είναι σκληρός. Και τα παιδιά ίσως είναι πιο σκληρά απ’ όλους. Πράγμα περίεργο γιατί τα παιδιά πληγώνονται τόσο εύκολα αλλά και τόσο εύκολα μπορούν να πληγώνουν τους άλλους.

Ο Όγκι, όταν είναι στεναχωρημένος φορά το κράνος του, βάζει και στη σκυλίτσα την Ντέιζι άλλο ένα και ... φσσστ! Φτάνουν μέχρι τον Πλούτωνα. Εκεί συναντούν παλιούς φίλους, εξωγήινους, που κάπως του μοιάζουν.

Όταν κοιτάξει ο Όγκι τα πράγματα από απόσταση, συνειδητοποιεί πως όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Ο καθένας με τον τρόπο του. Και αυτό είναι τόσο παρηγορητικό. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από αυτό που τον ξεχωρίζει, αλλά πρέπει να τον αποδεχόμαστε και να τον αγαπάμε για το σύνολο όλων αυτών των στοιχείων που τον κάνουν ξεχωριστό. Τι χρειάζεται; Μόνο καλοσύνη. Μόνο με την καλοσύνη θα μπορέσουν οι άνθρωποι να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν. Κι αν αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν οι άνθρωποι τότε θα αλλάξει και ο κόσμος όλος!

Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, πως όπως δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του ή ένα δώρο από το περιτύλιγμά του, έτσι δεν πρέπει να κρίνουμε κι ένα αγόρι από το πρόσωπό του.

Ένα υπέροχο και τρυφερό βιβλίο, μεταφρασμένο από την Μαρίζα Ντεκάστρο, για παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας και όχι μόνο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.