Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλιοπαιχνιδίσματα (Ανίσχυρος Άγγελος)

Aνίσχυρος Άγγελος

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΠΑΤΑΚΗΣ

Έτος  Έκδοσης: 2010

Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

ISBN: 978-960-16-3600-9

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ:136

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Υποψήφιο για το βραβείο αναγνωστών 2010

 

Είναι η πρώτη φορά που η στήλη φιλοξενεί  παρουσίαση βιβλίου που απευθύνεται σε εφήβους. Ο Μάνος  Κοντολέων  γνωστός για  τη συγγραφή  πλήθους βιβλίων που  διαβάζονται από μικρότερα παιδιά, με την ίδια αμεσότητα κι ευαισθησία «ακουμπά» την ανήσυχη  εφηβική ψυχή.

«Είναι παραμονές Χριστουγέννων 2008, στην Αθήνα . Το «κλίμα» της πόλης γεμάτο ένταση ,λόγω  των αναταραχών  που  η λαϊκή  αντίδραση μπορεί να προκαλέσει. Όπως πάντα συμβαίνει ,  οι πρώτοι που από τη φύση τους εκδηλώνουν την αγανάκτηση  και την αντίστασή τους, είναι τα νέα παιδιά : μαθητές και φοιτητές. Και επειδή η οργή και  η αντίσταση μπορεί να γίνουν κύμα που μεγαλώνει και να παρασύρει  διάφορα στο διάβα τους, καλείται η πολιτεία με τα όργανα  της τάξης να επιβάλλουν την πειθαρχία. Κατά τη διάρκεια επεισοδίων  ένας αστυνομικός σκοτώνει ένα μαθητή λυκείου. Κι αν νομίζετε πως ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από  τα πραγματικά  γεγονότα  εκείνης της εποχής, θα είχατε δίκιο. Αλλά ο τόπος και χρόνος  άνετα μπορούν να μεταφερθούν οπουδήποτε υπάρχει και υπήρξε λόγος για κοινωνικές συγκρούσεις .

Τα γεγονότα λοιπόν υπαρκτά, όμως τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι φανταστικά. Η γλώσσα σκληρή , το ύφος ρεαλιστικό, η βιαιότητα στην περιγραφή  ορισμένων  σκηνών, ανάγλυφη. Το ίδιο το βιβλίο είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυθαιρεσία της εξουσίας που εκφράζεται σε πιο αδύναμα και αθώα πλάσματα.  Διαβάζοντάς το κάποιος, αντιλαμβάνεται  τελικά ότι η κάθε πράξη προέρχεται από την ατομική ευθύνη, η οποία αποτελεί και τη βάση της συλλογικής ευθύνης. 

Όταν η Αγγέλα συναντά τον 15χρονο μαθητή μέσα στον ηλεκτρικό , καθώς πάει να συναντήσει το αγόρι της για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση μεταξύ τους, τίποτα δεν προμηνύει τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν λίγο αργότερα. Η είδηση  φτάνει  πολύ γρήγορα και στην ίδια: Αστυνομικός τραυμάτισε θανάσιμα μαθητή. Λίγο  μετά, η στενοχώρια και η αγανάκτηση μετατρέπονται σε σοκ. Μαθαίνει πως ο αστυνομικός  που χτύπησε το παιδί, δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που γνωρίζει και λατρεύει από τότε που κατάλαβε τον κόσμο. Δηλαδή τον ….πατέρα της.

Είναι ένα μυθιστόρημα, φτιαγμένο με πολλά πραγματικά στοιχεία, που καθώς εξελίσσεται  ξεφεύγει   και πλανιέται στους δρόμους  της φαντασίας  του συγγραφέα. Μια πολύ καλή πρόταση  όχι μόνο για νέους , αλλά και  για  ενήλικες».

                         

Αγγελίδης  Σκεύος  , μαθητής   Γ ΄ λυκείου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.