Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Μια ανάσα μόνο)

Βιβλίο: Μια ανάσα μόνο

Συγγραφέας: Πολυχρόνης Κουτσάκης

Εκδόσεις Πατάκης 2015

Διάκριση: Βραχεία Λίστα βραβείων  Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Το βιβλίο είναι το δεύτερο από την τριλογία του Πολυχρόνη Κουτσάκη με βασικό ήρωα το Γιώργο έναν μαθητή της τρίτης λυκείου, ο οποίος με την παρέα του βρίσκεται στην απέναντι μεριά από τους «κακούς» και μάχεται να ξεπεράσει τις δυσκολίες που εξαιτίας τους προκύπτουν ώστε να επανέλθει η ζωή του στην κανονική της ροή. Η πλοκή στο συγκεκριμένο βιβλίο στήνεται γύρω από την εξαφάνιση μιας συμμαθήτριας του Γιώργη, της Νίκης. Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα – η μεταφυσική νότα δίνει τη δική της πινελιά- που ενώ αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου διαβάζεται αυτοτελώς. Τα ερωτήματα που μπαίνουν στην αρχή εγείρουν το ενδιαφέρουν, ωστόσο ο αναγνώστης δεν παίρνει εύκολα  απαντήσεις αφού ο συγγραφέας με μαεστρία απλώνεται σε διακλαδώσεις που έρχονται στο τέλος και συγκλίνουν βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Με ζεστό λόγο που ρέει και απλή καθημερινή γλώσσα, αναγνωρίσιμη στο σημερινό έφηβο   το κείμενο βγάζει έντονα συναισθήματα, ενώ παράλληλα αποπνέει φρεσκάδα. Θέματα που απασχολούν τους νέος όπως οι σχέσεις του με τους γονείς, ο έρωτας, η φιλία, η αγωνία για το μέλλον αλλά και προβλήματα όπως τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός, η βία ανάμεσα σε ομάδες έρχονται να πλαισιώσουν την κοινωνική ιστορία και να προβληματίσουν.

Η μυθιστορία διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή με τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και την απόγνωση των κατοίκων, προβλήματα ωστόσο που δεν εμποδίζουν τους ήρωες να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν ενώ ο χώρος ορίζεται στα Χανιά κι έτσι ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί εκεί, να γνωρίσει την πόλη που δικαίως θεωρείται σαν μια από τις πιο όμορφες στην Ελλάδα.

Το βιβλίο κλείνει με την υπόσχεση της συνέχειας, χωρίς όμως να αφήνει κάποιο κενό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.